Δημοσκόπηση που ανατρέπει τα πάντα: Ο Μητσοτάκης «χαμογελάει»

Ώρα ανακοινώσεων: Μεγάλη ανατροπή στα μέτρα απ’ τον Κυριάκο…

Αλλάζει το κλίμα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

Διαφορά 5,3% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα η κοινή γνώμη δείχνει να ξεπερνά σταδιακά το σοκ του δυστυχήματος στα Τέμπη σκορπώντας τα πρώτα χαμόγελα στη ΝΔ που βλέπει τις απώλειές της να συρρικνώνονται ενώ ταυτόχρονα παραμένει πρώτη στην πρόθεση ψήφου.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν το νέο τοπίο είναι η συρρίκνωση της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», στην οποία αθροίζονται τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, η πρόθεση για αποχή αλλά και οι αναποφάσιστοι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων οι πολίτες δίνουν 31,7% στη Νέα Δημοκρατία και 26,4% στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, μοιάζει στάσιμο στο 9,7%, ενισχυμένο το ΚΚΕ με 5,9% αλλά και το ΜΕΡΑ25 φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη είσοδο στη Βουλή με 4,3%. Το κόμμα του Κασιδιάρη, εμφανίζεται στο 3,8% στην ίδια μέτρηση.

Τα κέρδη της ΝΔ

Αναλυτικά, η Ν.Δ. ανακτά 1,3 από τις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες τις οποίες έχασε μετά τα Τέμπη και βρίσκεται πλέον στο 30,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25,7% (+0,7%) στην πρόθεση ψήφου με απλή αναλογική και το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε και από το 15,2% βρίσκεται πια στο 9,5%. Την ίδια στιγμή από τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ ανεβάζει κατά 0,2% τα ποσοστά του φτάνοντας στο 5,8%, το ΜέΡΑ 25, το οποίο, ενώ έως τον Φεβρουάριο ήταν περίπου στο 3%, τώρα αποσπά ένα 4,2% (+0,7% από την προηγούμενη έρευνα) και η Ελληνική Λύση παραμένει στο 3,9%.

Πόλος υποδοχής ψηφοφόρων είναι ακόμη το Εθνικό Κόμμα Ελληνες του έγκλειστου στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη, που κινείται ανοδικά στο 3,7% (+0,7%), παρόλο που η συμμετοχή του στις κάλπες θα κριθεί με βάση τη νέα νομοθεσία για τις εγκληματικές οργανώσεις από τον Αρειο Πάγο μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Όλα αυτά δείχνουν πως υπάρχει το ενδεχόμενο η νέα Βουλή που θα σχηματιστεί στις 22 Μαΐου θα είναι επτακομματική.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα» είναι πως επικράτηση της Ν.Δ. «βλέπει» το 61% των ερωτηθέντων, εκ των οποίων μάλιστα το 14,8% πιστεύει ότι θα έχει διαφορά μεγαλύτερη των 6 μονάδων και το 46,2% μικρότερη. Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει το 26,2% του συνόλου των ερωτηθέντων, εκ των οποίων το 5,7% τη βλέπει να είναι μεγάλη και το 20,5% μικρή. Ενδεικτικό του κλίματος πάντως είναι ότι πρόβλεψη για γαλάζια νίκη κάνει το 85,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 35,8% όσων θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ένα από τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας είναι ότι συρρικνώνονται τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, η πρόθεση για αποχή και όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει αν και τι θα ψηφίσουν. Το άθροισμα της αδιευκρίνιστης ψήφου υποχωρεί στο 11,9% ενώ στην πρώτη έρευνα μετά τα Τέμπη ήταν 14,9%.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.