Θέμα ημερών πλέον: Αυτά είναι τα 3 αντιικά χάπια για άμεση χρήση που τελειώνουν οριστικά τον κορωνοϊό

Θέμα ημερών πλέον: Αυτά είναι τα 3 αντιικά χάπια για άμεση χρήση που τελειώνουν οριστικά τον κορωνοϊό

Ανακοινώσεις στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας του κορωνοϊού, αναμένεται να έχουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας, Ηλία Μόσιαλο.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, αναπτύσσονται θεραπείες κυρίως δύο ειδών. Οι ειδικές αντιιικές θεραπείες που στοχεύουν στο να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού, ο οποίος γίνεται μέσα στα κύτταρά μας, και οι θεραπείες που εστιάζουν στο να βοηθήσουν εμάς να καταπολεμήσουμε την μόλυνση.

«Η αλήθεια είναι πως οι παραλλαγές είναι μια πρόκληση. Αλλά ο πολλαπλασιασμός του ιού αφού μπει στο κύτταρο αφορά διαφορετικές πρωτεΐνες του ιού που δεν σχετίζονται με την ακίδα που έχει παραλλαχθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ιός δεν μπορεί να αποφύγει τα αντιιικά φάρμακα με τον τρόπο που μπορεί να διαφύγει από τα μονοκλωνικά αντισώματα ή τα εμβόλια», είπε ο κ. Μόσιαλος στο kathimerini.gr:

«Η ακίδα είναι μια δομική πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού. Φανταστείτε τις ακίδες όπως τα αγκάθια στα γαϊδουράγκαθα να περιβάλλουν τον σχεδόν σφαιρικό ιό. Θα συνεχίσω με αυτό το απλοποιημένο παράδειγμα. Στην παραλλαγή δέλτα τα αγκάθια αυτά είναι λίγο διαφορετικά από αυτά που είχαν οι προηγούμενες παραλλαγές. Όταν κάνουμε εμβόλιο είναι σαν να δείχνουμε στον οργανισμό μας τη φωτογραφία από τη μύτη του αγκαθιού και να του λέμε «αυτό δεν σου κάνει καλό, κοίτα το από όλες τις πιθανές γωνίες και φτιάξε αντισώματα για να προστατευθείς από όποια πλευρά και αν το συναντήσεις». Ο κορωνοϊός λοιπόν ως παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να έχει αγκάθια, αλλά δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ που να μην τα αναγνωρίζουν τα πολυπληθή και διαφορετικά αντισώματα που έχουμε φτιάξει μετά τον εμβολιασμό. Και αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα από τις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, πως τα εμβόλια συνεχίζουν να μας προστατεύουν», είπε και συμπλήρωσε:

«Χρησιμοποιώντας ένα ακόμα παράδειγμα, μπορούμε να πούμε πως φτιάχνοντας αντισώματα είναι σαν να φτιάχνουμε ένα συμπληρωματικό ψηφιδωτό καλούπι της μύτης του αγκαθιού με μικροσκοπικές ψηφίδες, που ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού μας. Ας πάμε στα μονοκλωνικά τώρα. Και με τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά στοχεύουμε στο να αναγνωρίσουμε τον ιό και στην ενεργοποίηση της άμυνάς μας. Αντίστοιχα στοχεύουν σε ένα πολύ μικρό σημείο του αγκαθιού, αλλά η θεραπεία, χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα, αφορά έγχυση από πολλαπλές ίδιες ψηφίδες. Προφανώς όμως εάν αυτό το σημεία που στοχεύει το μονοκλωνικό μιας εταιρείας, αλλάξει λόγω μιας παραλλαγής του ιού, τα μονοκλωνικά χάνουν πολύ μεγάλο ποσοστό από την αποτελεσματικότητά τους».

Σε ερώτηση για τα φάρμακα ο κ. Μόσιαλος είπε: «Η Synairgen βρίσκεται στην φάση ΙΙΙ του υποψήφιου φαρμάκου SNG001 για νοσοκομειακούς ασθενείς, αλλά το φάρμακο δοκιμάζεται και εξωνοσοκομειακά. Πρόκειται για θεραπεία με εισπνεόμενη ιντερφερόνη βήτα, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση της ευρύτερης ανοσολογικής απόκρισης. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης έναντι ενός ιού που ζορίζει πολύ το αναπνευστικό μας σύστημα, είναι πως με την παροχή εισπνεόμενης ιντερφερόνης, στέλνουμε το φάρμακο απευθείας στους πνεύμονες. Επειδή όμως ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι ιοί διαφεύγουν της άμυνάς μας είναι μέσω της καταστολής της παραγωγής της ιντερφερόνης βήτα, αυτή είναι μια δυνητικά ελπιδοφόρα προσέγγιση για τη θεραπεία της νόσου του Covid-19. Ταυτόχρονα, μια τέτοια θεραπεία θα έχει προφανώς ευρεία χρησιμότητα και έναντι άλλων αναπνευστικών ιών»

Όσον αφορά τις ειδικές αντιιικές θεραπείες, έχουμε καταρχάς συνεργασίες μεγάλων εταιρειών με μικρότερες, φέροντας καλές ιδέες στο προσκήνιο:

Η Merck συνεργάζεται με τη Ridgeback Biotherapeutics και το φάρμακο molnupiravir. Το δισκίο αυτό θα λαμβάνεται (από το στόμα στο σπίτι) εντός 5 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες. Βρίσκεται σε δοκιμές φάσης ΙΙΙ και η εταιρεία αναμένει να έχει δεδομένα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μια παράλληλη κλινική δοκιμή, και ελπίζουμε να μάθουμε σύντομα αποτελέσματα είναι σε άτομα που δεν έχουν κολλήσει κορωνοϊό αλλά ζουν με κάποιον που έχει συμπτώματα.

Από την Pfizer που διεξάγει επίσης δοκιμές τελικού σταδίου του PF-07321332. Το φάρμακο αυτό είναι επίσης σε μορφή δισκίου που μπορεί να ληφθεί από το στόμα στο σπίτι. Η εταιρεία μελετά επίσης ένα δεύτερο αντιιικό σε μορφή ενδοφλέβιας έγχυση για ασθενείς που πάσχουν από πιο σοβαρή ασθένεια.

Από την Roche σε συνεργασία με την Atea Pharmaceuticals, που επίσης επικεντρώνονται σε ένα -από του στόματος- αντιιικό, το ΑΤ-527, που θεωρούν ότι και θα θεραπεύει άτομα με Covid-19, αλλά και θα αποτρέπει την άσχημη εξέλιξη της νόσου σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό. Τα πρώτα αποτελέσματα από νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια νόσο, αλλά που ανήκουν σε ομάδα κινδύνου για δυσμενή εξέλιξη, είναι επίσης ενθαρρυντικά. Φαίνεται πως το φάρμακο παρέχει μια ταχεία και διαρκή αντιική δράση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.