Έπεσε σε όλα μέσα: Η πρόβλεψη του καθηγητή Γουργουλιάνη για τη νέα πανδημία μετά τον κορωνοϊό

«Δείτε το πραγματικό νούμερο»: Η άποψη-τομή του καθηγητή Γουργουλιάνη για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα
«Οι πανδημίες είναι προβλέψιμες, οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι»

Τρία χρόνια πέρασαν από την πανδημία του κορωνοϊού που φαίνεται πως έχει τελειώσει μετά τον μαζικό εμβολιασμό και τη νόσηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης ήταν ένας από τους επιστήμονες που είχαν πέσει μέσα στις προβλέψεις τους για την πανδημία του κορωνοϊού.

Πλέον προβλέπει πως «ίσως τα εγγόνια μας να ζήσουν ξανά μια μεγάλη πανδημία». «Οι πανδημίες είναι προβλέψιμες, οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι. Η πανδημία έχει τελειώσει εδώ και 1,5 χρόνο, από τότε δηλαδή που είχαμε την μετάλλαξη Όμικρον που ήταν πολύ μεταδοτική, αλλά όχι θανατηφόρα, ενώ έκανε υβριδική ανοσία, δηλαδή ήπια νόσηση, ειδικά σε αυτούς που είχαν εμβολιαστεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα» τόνισε ο πρώην πρύτανης και πρόσθεσε πως «βέβαια ακόμη και τώρα και για τα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε κόσμο που θα φορά μάσκες, θα φοβάται. Για τις πανδημίες που μεταδίδονται αερογενώς, δεν υπάρχει ένα τέλος. Υπάρχει, όμως, η εκφύλισή τους, καθώς γίνονται ενδημικές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μπορούσε να ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό το τέλος της πανδημικής φάσης. Ο κορωνοϊός θα είναι κομμάτι της ζωής και τον επόμενο και τον μεθεπόμενο χειμώνα».

Να κάνουμε τεστ, αν έχουμε συμπτώματα; «Πρέπει να κάνουμε τεστ, αν έχουμε συμπτώματα και θέλουμε να επισκεφθούμε έναν ηλικιωμένο. Κατά τα άλλα πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να ζούμε φυσιολογικά» απάντησε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως αυτός που έχει συμπτώματα όπως ένα συνάχι, μπορεί να πάει στην εργασία του χωρίς τεστ, φορώντας μια μάσκα για λίγες μέρες. Αυτό γίνεται εδώ και καιρό στο εξωτερικό. Ο παραλογισμός, η ακρότητα να κάνουμε τεστ με το παραμικρό, υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Βέβαια στις πρώτες φάσεις της πανδημίας το τεστ ήταν σημαντικό εργαλείο. Τώρα, όμως, δεν χρειάζεται».

Τι πρέπει να κάνουν με το εμβόλιο οι υγιείς και οι ανεμβολίαστοι; «Δεν έχουν κάνουν κάτι αυτοί οι άνθρωποι. Από τον Οκτώβριο και μετά, βλέποντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εμβολιαστούν κάποιοι ευάλωτοι υπερήλικες που ξέρουμε από τα προηγούμενα χρόνια ότι νοσούσαν βαρύτερα. Θα επανεκτιμήσουμε το φθινόπωρο, ποιοι από τους ευάλωτους θα πρέπει να εμβολιαστούν. Άλλωστε για τη γρίπη οι περισσότεροι εμβολιάζονται κάθε χρόνο, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον κορωνοϊό. Η γρίπη είναι ένας ιός που κάνει συχνά μεταλλάξεις, ενώ ο κορωνοϊός δεν μεταλλάσσεται συχνά. Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε ακόμη στη μετάλλαξη όμικρον. Αν αλλάξει κάτι στον κορωνοϊό, τότε ίσως να χρειαστεί ένα καινούργιο εμβόλιο. Αν παραμείνουμε στην ίδια μετάλλαξη θα κάνουν οι ευάλωτοι το ίδιο εμβόλιο. Μάλιστα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την Όμικρον φέτος ήταν γύρω στο 50-50% και όχι στο 100%, όπως ήταν στη μετάλλαξη Δέλτα».

Ερωτηθείς από πού ξεπήδησε τελικά ο κορωνοϊός στην Κίνα, δηλαδή από τη φύση ή κάποιο εργαστήριο, ο κ. Γουργουλιάνης απάντησε πως «δεν είμαι συνωμοσιολόγος για να πιστεύω ότι ο ιός προήλθε από κάποιο εργαστήριο. Δεν έχω πάει στην Κίνα, αλλά ξέρω ότι εκεί οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να εκδηλωθούν πανδημίες, όπως συνέβη το 1918. Στην Κίνα οι άνθρωποι ζουν με τα ζώα, τρώνε ωμά ζώα και οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι καλές. Η αίσθηση που έχω από την ιστορία των πανδημιών είναι πως ο κορωνοϊός εκδηλώθηκε από τις συνθήκες υγιεινής και όχι από κάποιο εργαστήριο».
Ερωτηθείς αν θα ζήσουμε και άλλη πανδημία στα επόμενα χρόνια, απάντησε πως «οι πανδημίες έχουν πολλά πανδημικά προσεισμικά κύματα. Το 2009 είχαμε μια πανδημία γρίπης. Επίσης το 2012 είχαμε πάλι μια μικρή πανδημία με κορωνοϊούς. Με δεδομένα από την ιστορία της ιατρικής δεν περιμένουμε να ζήσουν ξανά τέτοια πανδημία τα παιδιά μας. Μεγάλες πανδημίες εκδηλώνονται κάθε 100 χρόνια. Ίσως τα εγγόνια μας να ζήσουν τέτοια μεγάλη πανδημία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version