Συμφωνία με Γαλλία: Τι προβλέπει η ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής που τρομάζει τον Ερντογάν

Συμφωνία με Γαλλία: Τι προβλέπει η ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής που τρομάζει τον Ερντογάν

Ο όρος που φοβίζει περισσότερο τον Σουλτάνο

Η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας, που υπεγράφη από Μητσοτάκη – Μακρόν, στο Παρίσι δημιουργεί νέα δεδομένα και «τρομάζει» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο οπλισμός εναντίον πλοίων που κλείδωσε με τη συμφωνία περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.