H παγίδα του «Σουλτάνου»: Καταλάβατε τώρα γιατί φέρεται καλά στην Ελλάδα ο Ερντογάν;

H παγίδα του «Σουλτάνου»: Καταλάβατε τώρα γιατί φέρεται καλά στην Ελλάδα ο Ερντογάν;

Είναι, πλέον, φως φανάρι.

Μια πολύ… περίεργη ημέρα ήταν η χθεσινή, σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις της χώρας μας με τους γείτονές μας. Ανήμερα της εθνικής μας εορτής, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε την τεράστια έκπληξη, ενώ την ίδια στάση κράτησε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μα και η τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα, που μας ευχήθηκε τα… καλύτερα.

Ολ’ αυτά, φυσικά, είναι πάρα πολύ ωραία και μακάρι να συνεχιστούν στο εγγύς και απώτερο μέλλον, καθώς οι συνεχείς προκλήσεις από την πλευρά τους διαταράσσουν σταθερά τις (λεπτές, είναι η αλήθεια, ισορροπίες). Όμως, οι πιο «υποψιασμένοι» αναρωτιούνται για τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την πλήρη μεταστροφή του «Σουλτάνου» σε λίγους μόλις μήνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως πέρυσι, 25 Μαρτίου του 2022, είχαν καταγραφεί 21 τουρκικές παραβιάσεις πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τι συμβαίνει λοιπόν και η Τουρκία εδώ και μεγάλο διάστημα είναι τόσο… ήρεμη; 

Η προφανής απάντηση είναι πως και ο Ερντογάν- όπως και ο ομόλογος του, Κυριάκος Μητσοτάκης- βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και η προσοχή τους είναι στραμμένη, εν πολλοίς, στις κάλπες, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας να θέλει να επιδείξει το «καλό» του πρόσωπο.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η επιφάνεια και ο πραγματικός λόγος είναι άλλος: η Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών που διοργανώθηκε από την Κομισιόν και τη Σουηδική Προεδρία της ΕΕ στις Βρυξέλλες πριν από μία εβδομάδα,  δεσμεύθηκε να διαθέσει  6,05 δισ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας, ενώ πριν από τρεις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την πώληση των F-16 στη γειτονική χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για την απειλή βασικών συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της Κύπρου και της βόρειας Συρίας.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, μόνο τυχαία δεν κάνει ό,τι κάνει και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει το νου της για να μην πέσει στην παγίδα…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.