Το είπε ανοιχτά ο Μπιλ Γκέιτς για την τεχνητή νοημοσύνη

Κι όμως ο Μπιλ Γκέιτς δεν είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου!

Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο

Με άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί γιατί κατά την γνώμη του η τεχνητή νοημοσύνη που βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την εμφάνιση προγραμμάτων όπως το ChatGPT είναι η σημαντικότερη καινοτομία στον κλάδο της τεχνολογίας τα τελευταία 40 χρόνια.

«Η φιλανθρωπία είναι η δουλειά μου πλήρους απασχόλησης αυτές τις μέρες και σκέφτομαι πολύ πώς —εκτός από το να βοηθάω τους ανθρώπους να είναι πιο παραγωγικοί— η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει μερικές από τις χειρότερες ανισότητες στον κόσμο. Παγκοσμίως, η χειρότερη ανισότητα είναι στην υγεία: 5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο. Σχεδόν όλα αυτά τα παιδιά γεννήθηκαν σε φτωχές χώρες και πεθαίνουν από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, όπως η διάρροια ή η ελονοσία. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς καλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από το να σώσει τις ζωές παιδιών»

Σύμφωνα με τον Γκέιτς η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο θεμελιακά σημαντική όσο η δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου. «Θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους» αναφέρει ο συνιδρυτής της Microsoft η οποία έχει επενδύσει πολλά δισ. δολάρια στην εταιρεία OPEN AI η οποία δημιούργησε το ChatGPT.

Με αυτόν τον τρόπο η Microsoft απέκτησε προνομιακή πρόσβαση και χρήση του προγράμματος που αναβαθμίζεται και εξελίσσεται συνεχώς στα κάθε είδους προϊόντα της. Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η Microsoft ενσωματώνει την τεχνολογία του ChatGPT στη σουίτα Office η οποία παρέχει μια σειρά από προγράμματα και εργαλεία (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κειμενογράφους, προγράμματα παρουσιάσεων κ.α.) τα οποία χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια χρήστες υπολογιστών.

Ο Μπιλ Γκέιτς αναφέρει ότι είναι σε επαφή από το 2016 με την ομάδα της OPEN AI που ανέπτυξε το ChatGPT. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι κάποια στιγμή προκάλεσε την ομάδα να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να περάσει με επιτυχία δύσκολες εξετάσεις βιολογίας. Όπως λέει λίγους μήνες αργότερα η ομάδα έφτιαξε ένα πρόγραμμα που έκανε αυτές τις εξετάσεις και πήρε μια σχεδόν τέλεια βαθμολογία χάνοντας μόνο έναν βαθμό στους 50.

Μετά την εξέταση ο αμερικανός μεγιστάνας ζήτησε από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να γράψει μια απάντηση σε έναν πατέρα με ένα άρρωστο παιδί. «Έγραψε μια στοχαστική απάντηση που ήταν πιθανώς καλύτερη από ότι θα δίναμε οι περισσότεροι από εμάς στην αίθουσα. Ήξερα ότι μόλις είχα δει την πιο σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία από τη γραφική διεπαφή χρήστη (GUI)» υποστηρίζει ο Γκέιτς που καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τη βιομηχανία της τεχνολογίας ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι της χρήστης της τεχνητής νοημοσύνης και να αξιοποιηθεί για την διάσωση ανθρώπινων ζωών.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα άλλο ζήτημα για το οποίο είμαι πεπεισμένος ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει τον κόσμο πιο δίκαιο. Η αδικία της κλιματικής αλλαγής είναι ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν περισσότερο —οι φτωχότεροι στον κόσμο— είναι επίσης αυτοί που έκαναν τα λιγότερα για να συνεισφέρουν στο πρόβλημα…»

Όπως οι περισσότερες εφευρέσεις τόνισε, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλούς ή κακόβουλους σκοπούς. Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για τον περιορισμό των κινδύνων.

Στη συνέχεια, υπάρχει η πιθανότητα να ξεφύγει η τεχνητή νοημοσύνη από τον έλεγχο. Θα μπορούσε μια μηχανή να αποφασίσει ότι οι άνθρωποι αποτελούν απειλή, να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντά της είναι διαφορετικά από τα δικά μας ή απλώς να σταματήσει να ενδιαφέρεται για εμάς; Ενδεχομένως, αλλά αυτό το πρόβλημα δεν είναι πιο επείγον σήμερα από ό,τι πριν από τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης των τελευταίων μηνών.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.