Εκλογές 2023: Αυτοί δίνουν τη νίκη

Ετοιμάζονται για τις εκλογές τα κόμματα: Ποια έχουν θέσει υποψηφιότητα

Στη «ζώνη του λυκόφωτος» θα κινείται από εδώ και στο εξής η πολιτική σκηνή

Οι ψηφοφόροι που θα δώσουν την πρωτιά στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ και στις πρώτες και στις δεύτερες κάλπες είναι οι εξής:

Ο Κ. Μητσοτάκης- που μάλλον έκανε την αποκάλυψη του 2023…-δείχνει να θέλει να οικοδομήσει το αφήγημα της συνέχισης της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της ΝΔ. Με όπλα την επιτυχημένη ανατροπή στη δημόσια διοίκηση με το gov.gr, την προσέλκυση κάποιων ισχυρών επενδυτών στη χώρα, την σχετικά ικανοποιητική οικονομική πολιτική, αλλά και τις καλές επιδόσεις στην εξωτερική πολιτική (απαντήσεις στην Τουρκία, ισχυροποίηση της άμυνας, συμμαχίες στο εξωτερικό), το κυβερνών κόμμα θα ζητήσει την ψήφο όσων θέλουν να συνεχιστούν όλα αυτά. Οι (όπως πάντα) συνταξιούχοι και γενικών οι ηλικιωμένοι, οι «νοικοκυραίοι» που φοβούνται τις πολλές αλλαγές και οργίζονται με τις ακραίες πολλές φορές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι απεχθάνονται τον λαϊκισμό στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όσοι δεν ξέχασαν την τετραετία 2015-2019 (κυρίως η μεσαία τάξη που χτυπήθηκε πολύ), είναι αυτή την ώρα η δεξαμενή ψηφοφόρων της ΝΔ. Είναι βεβαίως και όσοι πιστεύουν ότι μόνον ο Μητσοτάκης μπορεί να μεταρρυθμίσει τη χώρα.

Αυτοί που την εγκαταλείπουν, ωστόσο, είτε πηγαίνοντας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είτε δηλώνοντας αναποφάσιστοι, είναι εκείνοι που εξοργίζονται με τα φαινόμενα διαφθοράς και το μείζον ζήτημα των υποκλοπών και της απαξίωσης των θεσμών.

Κυρίως, όμως, όσοι θέλουν δικαιοσύνη, ουσιαστική ανάληψη ευθύνης για τα Τέμπη και πραγματική αλλαγή του κράτους αλλά βλέπουν φαινόμενα τύπου «δεν ξέραμε, δεν γνωρίζαμε την κατάσταση, ήταν θυσία οι νεκροί κ.λπ.» ή που βλέπουν να συνεχίζεται ένα καθεστώς κομματοκρατίας και πελατειασμού.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το κύριο αφήγημα για να κερδίσει τις εκλογές θα είναι η «αποκατάσταση των Θεσμών, κυρίως της Δικαιοσύνης» και η απομάκρυνση της φαυλότητας. Θα αντιπαρατάξει στο σύνθημα της ΝΔ για μεταρρύθμιση του κράτους, τη δική του πρόταση για ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή «Μητσοτάκης Α.Ε.» όπως λένε συχνά. Και πέραν των αριστερών και κεντρώων ψηφοφόρων που ήδη έχει περάσει το σχετικό αφήγημα, θα θελήσει να προσεγγίσει κυρίως τους νέους που βρίσκονται στο περιθώριο, όσους είναι εξοργισμένοι με τη ΝΔ αλλά ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν κι εκείνους που είναι σταθερά απέναντι από φαινόμενα διαφθοράς, σκανδάλων, αλαζονείας της εξουσίας.

Θα αντιπαρατάξουν ένα μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα που θα εγγυηθεί την αλλαγή του κράτους και την ασφάλεια του πολίτη με λογοδοσία και διαφάνεια, σε αντίθεση με το «επιτελικό» των αρίστων που όπως λένε στην Κουμουνδούρου, οδήγησε στα φαινόμενα φαυλοκρατίας και διαφθοράς.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.