Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο – ένα υποπροϊόν της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου που απαιτείται για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων.
Ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι η Ρωσία «θα απαντήσει αναλόγως, δεδομένου ότι η συλλογική Δύση αρχίζει να χρησιμοποιεί όπλα με «πυρηνικό συστατικό»».
Οι σφαίρες διατηρούν κάποιες ραδιενεργές ιδιότητες, αλλά δεν μπορούν να δημιουργήσουν πυρηνική αντίδραση όπως θα έκανε ένα πυρηνικό όπλο, λέει ο Έντουαρντ Γκέιστ, πυρηνικός εμπειρογνώμονας στον ερευνητικό οργανισμό RAND. Όμως τα πυρομαχικά ενέχουν κινδύνους ακόμη και αν δεν είναι πυρηνικό όπλο.
Τι είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο;
Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα υποπροϊόν της διαδικασίας για τη δημιουργία του σπανιότερου, εμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιείται στα πυρηνικά καύσιμα και στα όπλα. Αν και πολύ λιγότερο ισχυρό από το εμπλουτισμένο ουράνιο και ανίκανο να δημιουργήσει πυρηνική αντίδραση, το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι εξαιρετικά πυκνό -πιο πυκνό από τον μόλυβδο- μια ιδιότητα που το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό ως βλήμα.
«Είναι τόσο πυκνό και έχει τόση ορμή που συνεχίζει να διαπερνά τη θωράκιση – και τη θερμαίνει τόσο πολύ που παίρνει φωτιά», δήλωσε ο Γκέιστ.
Όταν εκτοξεύεται, ένα πυρομαχικό απεμπλουτισμένου ουρανίου γίνεται «ουσιαστικά ένα μεταλλικό βέλος που εκτοξεύεται με εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα», δήλωσε ο ανώτερος αμυντικός αναλυτής της RAND Scott Boston.
Στη δεκαετία του 1970, ο αμερικανικός στρατός άρχισε να κατασκευάζει πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο και έκτοτε το έχει προσθέσει σε σύνθετη θωράκιση αρμάτων μάχης για την ενίσχυσή της. Έχει επίσης προσθέσει απεμπλουτισμένο ουράνιο στα πυρομαχικά που εκτοξεύονται από το αεροπλάνο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης A-10 της πολεμικής αεροπορίας, γνωστό ως «ο δολοφόνος αρμάτων».
Τι έχει πει η Ρωσία;
Οι Βρετανοί «έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώντας ότι τα πυρομαχικά είναι «ένα βήμα προς την επιτάχυνση της κλιμάκωσης».
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η ανακοίνωση ήταν «ένα ακόμη βήμα, και δεν έχουν μείνει τόσα πολλά από αυτά».
Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα είναι «αναγκασμένη να αντιδράσει» εάν το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύσει την Ουκρανία με τα πυρομαχικά, χωρίς να επεκταθεί.
οδήγησε σε «ραδιενεργό μόλυνση και απότομη αύξηση των ογκολογικών ασθενειών».