Δεν πέφτει ποτέ έξω: Η πρόβλεψη του Μπιλ Γκέιτς για την τεχνητή νοημοσύνη τρομάζει

Πώς ξοδεύει τα χρήματα του ο Μπιλ Γκέιτς!

Αυτό είπε ο μεγιστάνας και προκάλεσε αίσθηση

O Μπιλ Γκέιτς δημοσίευσε επτασέλιδη επιστολή με ονομασία «The Age of AI has Begun» παρουσιάζοντας τις απόψεις του όσον αφορά το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).

Τόνισε πως «η εξέλιξη της ΤΝ είναι παρόμοιας σημασίας με αυτή της δημιουργίας των επεξεργαστών, των προσωπικών υπολογιστών, του διαδικτύου και των κινητών. Στη ζωή μου έχω δει δύο σημαντικές τεχνολογίες οι οποίες με άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Η πρώτη ήταν η δημιουργία ενός graphical user interface τη δεκαετία του ‘80, κάτι στο οποίο βασίστηκαν όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows. H δεύτερη ήταν η εξέλιξη του ChatGPT της OpenAI».

Ο συνιδρυτής της Microsoft ανέφερε, επίσης, πως συνεργάζεται με την OpenAI από το 2016 όταν η εταιρεία κατάφερε και έκανε την ΤΝ να «περάσει» εισαγωγικές εξετάσεις σε σχολή Βιολογίας. Ένα χρόνο αργότερο, το ίδιο πρόγραμμα μπόρεσε να «περάσει» εξετάσεις πανεπιστημιακού επιπέδου.

Την επιστολή του Γκέιτς συνόδευσε το λανσάρισμα του νέου AI chatbot της Google, «Bard» το οποίο πια ανταγωνίζεται τον browser Bing της Microsoft. Σημειωτέον πως έχει περάσει μόλις μία εβδομάδα μετά από την ανακοίνωση της OpenAI για την αναβάθμιση του ChatGPT στο GPT-4.

Ο Γκέιτς ο οποίος είχε στο παρελθόν μιλήσει για το πως η ΤΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών υγείας σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, υπογράμμισε πως η επιστολή του συμπεριλαμβάνει και τις πιθανές παγίδες τις οποίες μπορεί να κρύβει η εξέλιξη και χρήση της τεχνολογίας αυτής αλλά και την πιθανότητα δημιουργίας ενός αυτόνομου συστήματος ΤΝ το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει τους δικούς του κανόνες και τους δικούς του στόχους.

Αγορά εργασίας

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο Γκέιτς τονίζει πως η ΤΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «ψηφιακή γραμματέας» για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη σε προγράμματα όπως το Microsoft Office θα μπορούσε να βοηθήσει με τη σύνθεση και αποστολή emails και άλλων τρόπων επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων. 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.