Όλα ή τίποτα από τον Τσίπρα…

Όλα ή τίποτα από τον Τσίπρα...

Το φλέγον ερώτημα είναι ένα.

Η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι πάρα μα πάρα πολύ σαφής εδώ και μία διετία: από τότε που κέρδισε τις εθνικές εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία παραμένει ξεκάθαρα μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός πως τα προβλήματα κοινωνικής «υφής» που έχουν βρεθεί στο δρόμο της είναι πάρα πολλά για τόσο μικρό διάστημα.

Οι κατά καιρούς διαφορές του κυβερνώντος κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν μέχρι και τις 15 μονάδες (!), δείχνοντας ότι πολύ δύσκολα θα χάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες εκλογές στο τέλος της 4ετίας, την οποία έχει δηλώσει ξανά και ξανά πως θα εξαντλήσει.

Εσχάτως, βέβαια, μετά την εκ νέου… ανηφορική πορεία των αριθμών της πανδημίας αλλά και τα όσα έγιναν το καλοκαίρι με τις τεράστιες φωτιές στη χώρα μας, η διαφορά έχει ψαλιδιστεί ελαφρώς, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να συμφωνούν πως βρίσκεται εκεί γύρω στο 10.

Με δεδομένο πως απέχουμε πια δύο χρόνια περίπου από την προσφυγή στις κάλπες, είναι σαφές πως έχει φτάσει, για την αξιωματική αντιπολίτευση, η ώρα του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να καλύψει το… χάντικαπ που έχει δημιουργηθεί και πρέπει να το κάνει σχετικά γρήγορα, καθώς αν χαθεί περισσότερος χρόνος δύσκολα θα μπορέσει να «γυρίσει» την κατάσταση υπέρ του.

Στην ομιλία του σήμερα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά ανέβασε σημαντικά τους τόνους («Στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είπε “Ή εγώ ή το χάος”. Δεν έχει καταλάβει πως για την πλειοψηφία ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος…»), δήλωσε έτοιμος για ν’ αναλάβει την διακυβέρνηση εκ νέου («Είμαστε έτοιμοι. Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι») και, κατά την προσφιλή συνήθεια όλων των πολιτικών, έταξε και το… κατιτίς του («Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους- Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ»).

Αρκούν τα όσα είπε για να μπορέσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την ανατροπή; Όχι. Το σημαντικότερο εξ όλων είναι ένα: ο Τσίπρας πρέπει να πάρει με πειστικό τρόπο αποστάσεις από τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησής του, δείχνοντας ότι έχει εισακούσει το μήνυμα των εκλογέων το 2019.

Αν το κάνει αυτό, τότε έχει ρεαλιστικές- αν και πάλι θα είναι το… αουτσάιντερ- ελπίδες να μπορέσει να κάνει την έκπληξη και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ειδάλλως, θα γίνει αυτό που φαντάζει απολύτως λογικό την παρούσα φάση: η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει εύκολα και το 2023…