Κάτω από το όριο λάθους των exit polls: Η διαφορά ΝΔ –  ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Κάτω από το όριο λάθους των exit polls: Η διαφορά ΝΔ -  ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Χάνει έδαφος η ΝΔ μετά τα Τέμπη

Η σιδηροδρομική τραγωδία με 57 νεκρούς στα Τέμπη έχει ρίξει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας που μετρά μεγάλες απώλειες στις δημοσκοπήσεις.

Στην τελευταία που διενεργήθηκε από την PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA η διαφορά βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους! Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%) στο ερώτημα της δημοσκόπησης της PRORATA για πρόθεση ψήφου και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%. Παράλληλα, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%. Την ίδια ώρα, στα ίδια ποσοστά (3,5 και 3%), παραμένουν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Για την τραγωδία στα Τέμπη, το 16% των πολιτών που ερωτήθηκαν πιστεύει ότι φταίει το «ανθρώπινο λάθος» ενώ το 41% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση αλλά το 43% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Πάντως, σχεδόν 5 στους 10 (48%) θεωρούν ότι μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ το 43% θεωρεί ότι όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη.


Θετική είναι η γνώμη των πολιτών για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (το 51% εκφράζει ικανοποίηση), αρνητικά βαθμολογούν ωστόσο την κυβέρνηση στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων και του κοινού (37%), το επίπεδο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα (22%) και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης (33%).

Η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να αναζητήσει τα αίτια της τραγωδίας, δεν πρόκειται να συμβάλλει στη διερεύνηση της υπόθεσης (το 64% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά τη συγκεκριμένη επιλογή), ενώ επτά στους δέκα πολίτες χαρακτηρίζουν μεροληπτικό τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν το πολύνεκρο δυστύχημα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.