Κόκκινος συναγερμός: Καταλάβατε τώρα γιατί λέμε τόσο καιρό ότι «ο καιρός τρελάθηκε»; 

Καιρός: Πού αναμένονται καταιγίδες την Τρίτη

Εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον του πλανήτη μας...

Η Κλιματική Αλλαγή έχει επηρεάσει τις καιρικές συνθήκες σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, ακόμα και στην Ελλάδα, που πλέον σημειώνονται εντονότερες κακοκαιρίες.

Ενδεικτικό της κατάστασης στον πλανήτη είναι το γεγονός ότι αποκολλήθηκαν από την Ανταρκτική δύο τεράστια παγόβουνα, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Και αυτό επειδή το ένα από τα δύο παγόβουνα που αποκολλήθηκαν από την Ανταρκτική έχει το μέγεθος του Λονδίνου και το άλλο, ακόμα μεγαλύτερο, το μέγεθος της Κορνουάλης. Και τα δύο παρακολουθούνται στενά από Βρετανούς επιστήμονες.

Σύμφωνα με την Daily Mail, υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι τα παγωμένα μεγαθήρια παρασύρονται προς περιοχές όπου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ναυτιλία, την αλιεία και την άγρια ζωή.

Το τεράστιο Α81, το οποίο έχει μέγεθος όσο η πρωτεύουσα της Αγγλίας, το Λονδίνο, απελευθερώθηκε από την παγοκρηπίδα Brunt της Ανταρκτικής στα τέλη Ιανουαρίου και μόλις φωτογραφήθηκε από αέρος για πρώτη φορά.

Ανταρκτική: Το εφιαλτικό σενάριο

Τεράστια παγόβουνα όπως αυτά τα δύο μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να λιώσουν και να εξαφανιστούν, οπότε θα αποτελούν δυνητική απειλή για αρκετό καιρό ακόμα.

Το Α81 απελευθερώθηκε όταν μία μεγάλη ρωγμή στον πάγο, που ονομάζεται Chasm-1, επεκτάθηκε σε ολόκληρη την παγοκρηπίδα. Τώρα πλέει περίπου 150 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε, αφού περιστράφηκε και κατευθύνθηκε νότια.

Το Α81 αναμένεται να ακολουθήσει τα βήματα προηγούμενων παγόβουνων που παρασύρθηκαν από το ισχυρό παράκτιο ρεύμα της Ανταρκτικής προς τα δυτικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάγοι της Ανταρκτικής περιέχουν το 70% του παγκόσμιου γλυκού νερού και αν έλιωναν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα ανυψωνόταν τουλάχιστον κατά 56 μέτρα!

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.