Νέο «τοπίο» στα ακίνητα! Τι αλλάζει στις γονικές παροχές

Μετά την κατάργηση των απαλλαγών για την περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας καταργείται και ο φόρος που πλήρωναν οι γονείς που έκαναν δωρεές στα παιδιά τους.
Νέο «τοπίο» στα ακίνητα! Τι αλλάζει στις γονικές παροχές

Ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά δίνει το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα σε αυτά που ξεχώρισαν είναι η κατάργηση φόρου γονικών παροχών – δωρεών, καθώς δίνεται ανάσα σε πολλούς γονείς που θέλουν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους.

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 και για περιουσία έως και 800.000 ευρώ δεν θα υπάρχει φόρος. Για παράδειγμα, για μεταβίβαση ενός διαμερίσματος από τον πατέρα στο παιδί, αξίας 300.000 ευρώ, έπρεπε να πληρωθεί φόρος γονικής παροχής ύψους 1.000 ευρώ.

Πλέον η συγκεκριμένη γονική δωρεά θα είναι αφορολόγητη.

Επίσης, για μεταβίβαση μέσω γονικής παροχής περιουσίας συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέρχεται σήμερα σε 16.500 ευρώ. Στο εξής ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού, δηλαδή γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά. Βασική προϋπόθεση, να μπορεί να δικαιολογήσει ο γονιός βάσει των δικών του εισοδημάτων την προέλευση των χρημάτων (τεκμήριο απόκτησης) που παρέχει στο παιδί του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ