Σοκ: Τα πάνω κάτω στις τουρκικές εκλογές

Σοκ: Τα πάνω κάτω στις τουρκικές εκλογές

Επηρεάστηκε ο Ερντογάν από τους σεισμούς;

Με το δεξί ξεκίνησε την μάχη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στην πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για την προεδρία, από την Συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έρχεται πρώτος και με μεγάλη διαφορά από τον Τούρκο πρόεδρο.

Στο ερώτημα «ποιον εκ των Κιλιτσντάρογλου – Ερντογάν θα ψηφίζατε;» που έθεσε η ORC Research στην πρώτη σφυγμομέτρηση αφότου ο 74χρονος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος εξασφάλισε το χρίσμα της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει την προεδρία, ο «Τούρκος Γκάντι», όπως είναι το παρατσούκλι του Κιλιτσντάρογλου κερδίζει την αναμέτρηση με διαφορά 13,6 ποσοστιαίων μονάδων.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το Σάββατο έως τη Δευτέρα το 56,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο πρόεδρο της Εθνικής Συμμαχίας Κιλιτσντάρογλου, ενώ μόλις το 43,2% τον Ερντογάν, που παραμένει εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία στην Τουρκία.

Με τη νέα αυτή σφυγμομέτρηση πνέει πλέον άνεμος αισιοδοξίας στο «τραπέζι των έξι» καθώς μέχρι πρότινος οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ψαλιδισμένες τις πιθανότητες επικράτησης του Κιλιτσντάρογλου, και έδιναν μεγαλύτερη δυναμική στους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς σε μια πιθανή αναμέτρησή τους με τον Ερντογάν.

«Κλειδί» η στάση του κουρδικού κόμματος

Οι αναλυτές αναφέρουν πως η νίκη έναντι στον Ερντογά, είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος αν δεν κατάφερει να πείσει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, να τον στηρίξει.

Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά με την συν-επικεφαλή του  HDP, Μιτάτ Σαντζάρ, να δηλώσει την Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters, ότι το κόμμα της θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου μετά από «ξεκάθαρες και ανοικτές» συνομιλίες.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 12%, ενώ ο υποψήφιός του στις προεδρικές -που σήμερα είναι φυλακισμένος- έλαβε ποσοστό 8,4% στις προεδρικές του 2018. Το κόμμα αυτό είχε μέχρι τώρα μείνει έξω από τη Συμμαχία, λόγω της παρουσίας του Καλού Κόμματος, η πολιτική γραμμή του οποίου είναι ασύμβατη με εκείνη του HDP.

«Η ξεκάθαρη προσδοκία μας είναι η μετάβαση σε μια ισχυρή δημοκρατία. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στις θεμελιώδεις αρχές, ίσως να τον στηρίξουμε στις προεδρικές εκλογές», είπε ο συμπρόεδρος του HDP, Μιτάτ Σαντζάρ, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.