Άρχισαν τα όργανα: Ραγδαίες εξελίξεις με τον Παύλο Πολάκη…

Ο νέος Σύριζα θα έχει Πολάκη;

Απομακρύνεται αυτή την ώρα το σενάριο της διαγραφής του Παύλου Πολάκη

«Εκτός εκλογών, αλλά εντός κόμματος». Αυτή είναι λίγο – πολύ η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παύλο Πολάκη, ωστόσο, το μέλλον του βουλευτή από τα Χανιά θα οριστικοποιηθεί την Παρασκευή, όταν και αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Στην ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε σ’ αυτή τη φάση να πάει σε μία μέση λύση, ζυγίζοντας τα δεδομένα και διαπιστώνοντας πως δεν ήταν λίγοι αυτοί που τάσσονταν κατά της διαγραφής του Πολάκη από το κόμμα. Ετσι, επιλέχθηκε η εισήγηση για «αποκλεισμό» από τα ψηφοδέλτια και όσον αφορά τη διαγραφή… βλέπουμε.

Νωρίτερα, πριν από την συνεδρίαση διάρκειας 3,5 ωρών, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη ζημιά που κάνει η υπόθεση Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «αντί να ασχολούμαστε με τις προγραμματικές μας θέσεις, ασχολούμαστε εδώ και 24-48 ώρες με το θέμα Πολάκη». Η τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος στο συνέδριο ygeiamou.gr μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κλυδωνιστεί από τις αναρτήσεις του Χανιώτη βουλευτή, που έφεραν αλυσιδωτές αντιδράσεις.


Η κυβέρνηση από την πλευρά της, κάνει «παντιέρα» την συμπεριφορά του Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», ωστόσο, στην «καρδιά» του κόμματος υπάρχει διχογνωμία για το πώς θα πρέπει να υπερκεραστεί ο σκόπελος που εμφανίστηκε λίγες εβδομάδες πριν την προσφυγή στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές 2023. Υστερα από την αρχηγική τοποθέτηση Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι ήταν προσωπική του απόφαση να εγκαλέσει τον Πολάκη και να τον παραπέμψει στα αρμόδια εσωκομματικά όργανα, το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε επί 3,5 ώρες στην Κουμουνδούρου και αποφάσισε ουσιαστικά τον αποκλεισμό του Πολάκη από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αφήνοντας σε δεύτερο, ίσως και τρίτο πλάνο το σενάριο της διαγραφής.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως το θέμα είναι να επικρατήσει το κόμμα στις εκλογές κι όχι για το πώς κι αν θα «φαγωθεί» ο Πολάκης, στέλνοντας ένα μήνυμα ομόνοιας και κοινού μετώπου κατά της κυβέρνησης. Ξεκαθαρίζει δε ότι ο Κρητικός βουλευτής δεν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως ό,τι κι αν αποφασιστεί, θα στηρίξουν το δικαίωμα του… κάθε Πολάκη να εκφράζεται πολιτικά και να μην ποινικοποιούνται οι απόψεις του.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να παραπεμφθεί ο σύντροφος Παύλος Πολάκης, μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν ορθή και επιβεβλημένη. Θα κριθεί από αυτή, με ηρεμία, ψυχραιμία και δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που διέπεται από κανόνες και αρχές.

Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος πριν τη κρίσιμη μάχη, είναι να προστατεύσουμε το κόμμα από τη τοξικότητα και τη διαστρέβλωση του αντιπάλου. Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος είναι η μάχη και η νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η νίκη όμως απαιτεί από όλους όσους δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή, πολιτική εμπιστοσύνη και ενότητα. Απαιτεί καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις. Τις συλλογικές θέσεις.

Απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Και απαιτεί να μη δίνουμε τις κρίσιμες ώρες δικαιώματα αντίπαλο. Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δε νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο το Εκτελεστικό Γραφείο ομοφώνως εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη, τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Υπογραμμίζουμε τέλος ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους».

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.