Η μπίζνα της παπαρούνας: Το απαγορευμένο ναρκωτικό που αποφέρει στους Ταλιμπάν 400 εκατομμύρια

H απαγορευμένη μπίζνα που χρηματοδοτεί την εξτρεμιστική οργάνωση.
Η μπίζνα της παπαρούνας: Το απαγορευμένο ναρκωτικό που αποφέρει στους Ταλιμπάν 400 εκατομμύρια

Έναν από τους βασικούς χρηματοδότες της εξτρεμιστικής οργάνωσης των Ταλιμπάν αποτελεί η παραγωγή της παπαρούνας, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό για παραγωγή ναρκωτικών και παραισθησιογόνων όπως η ηρωίνη.

Μπορεί οι Ταλιμπάν να υποσχέθηκαν όταν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή της, τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι σε όλες τις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους, η καλλιέργεια και η διακίνηση παπαρούνας συνεχιζόταν κανονικά.

Εξάλλου το 1998 οι εκτάσεις καλλιέργειας παπαρούνας αριθμούσαν σε 41.000 εκτάρια, ενώ δύο χρόνια αργότερα εκτινάχθηκαν σε 64.000 εκτάρια, περίοδο που οι Ταλιμπάν βρίσκονταν ξανά στην ηγεσία της χώρας, χωρίς να έχουν σταματήσει από τότε καθόλου την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Αφγανιστάν είναι ο κορυφαίος παραγωγός οπίου παγκοσμίως. Μόνο η εγχώρια παραγωγή ισοδυναμεί με το 80% των διεθνών αποθεμάτων και η διακίνηση της απαρτίζει έως και το 11% της εθνικής οικονομίας του Αφγανιστάν, με βάσει τα στοιχεία του 2018.

Τα ετήσια έσοδα της εξτρεμιστικής οργάνωσης, όπως αναφέρει αναλυτικά ρεπορτάζ του BBC, από τη βαριά βιομηχανία των ναρκωτικών κυμαίνονται από 100 έως 400 εκατ. δολάρια Αυτό το ποσό από μόνο του αποτελεί περίπου το 60% των συνολικών εσόδων της οργάνωσης. Ακόμα και την περίοδο του ελέγχου της χώρας από τα αμερικανικά στρατεύματα, οι εκδιωγμένοι στα βουνά Ταλιμπάν συνέχιζαν την παραγωγή και διακίνηση παράνομα, έχοντας χάσει σημαντικό ποσοστό των εσόδων τους.

Σύμφωνα με το State Department, τα κέρδη των Ταλιμπάν από την καλλιέργεια και δικίνηση της παπαρούνας διασφαλίζεται μέσω της φορολόγησης (10%) της παραγωγής των 120.000 περίπου αγροτών της χώρας ενώ παράλληλα ελέγχονται οι γραμμές διακίνησης και εξαγωγής. Έσοδα καταφέρνουν να έχουν οι Ταλιμπάν και από τα εργαστήρια, τα οποία μετατρέπουν το όπιο σε ηρωίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ