«Φρένο» στα funds
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τάχτηκε υπέρ των funds με πλειοψηφία 56-9. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα, μπορούν να ενεργούν ακόμη και πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, αναμένονται χιλιάδες πλειστηριασμοί «κόκκινων» οφειλετών.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ωστόσο οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων υποστηρίζουν πως μόλις 2 στα 10 ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους θα βγουν σε πλειστηριασμό. Στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών το 2016 υπήρχαν 110 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια και το 2021 τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν σε 18 δισ. ευρώ αφού πουλήθηκαν σε funds.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds το 2022 διαχειρίζονταν 87 δισ. «κόκκινων» δανείων. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου: 4.401 τον Δεκέμβριο του 2022 και 2.001 το β’ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου του 2023.
Τι αλλάζει – Δόσεις και «φρένο» στα funds
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να προστατευτούν ευάλωτοι πολίτες με χρέη. Συγκεκριμένα, θα κατατεθεί τροπολογία η οποία προβλέπει «κούρεμα» έως και 90% και 420 δόσεις για χρέη σε τράπεζες, funds, δημόσιο αλλά και ταμεία.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, πρόκειται για αλλαγή του εξωδικαστικού μηχανισμού που αναμένεται να ανοίξει την ομπρέλα προστασίας με ρύθμιση οφειλών και σε όσους χρωστάνε μόνο σε έναν ιδιώτη πιστωτή. Επίσης, θα μειωθούν αναδρομικά κατά 50% τα επιτόκια για όσους έρχουν ρυθμίσει με 240 δόσεις.
Ταυτόχρονα, τα funds που θα απορρίπτουν τις αιτήσεις ρυθμίσεων δανείων, θα καλούνται να εξηγούν δημοσίως σε πλατφόρμα τους λόγους που προχώρησαν σε αυτή την απόφαση.