Φαινόμενο «Breakthrough» στους πλήρως εμβολιασμένους: Αφού συνέβη στο Ισραήλ μπορεί να συμβεί παντού

H ανησυχία των επιστημόνων για τη μετάλλαξη Δ.
Κορωνοϊός: Η ελπίδα έρχεται από την Κίνα

Τα ελάχιστα κρούσματα στις αρχές του καλοκαιριού έκαναν την κυβέρνηση και τις επιτροπές επιστημόνων στο Ισραήλ να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το φθινόπωρο που έρχεται, η κατάσταση όμως άλλαξε δραματικά τους επόμενους μήνες.

Η χώρα καταγράφει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς νέων κρουσμάτων παγκοσμίως, με 9.379 νέα κρούσματα την Δευτέρα παρότι έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού του σε ηλικίες άνω των 12 ετών. Το Ισραήλ γίνεται η πρώτη χώρα που προχωράει σε τρίτη δόση εμβολιασμών, αλλά ακόμα και αυτό δε φαίνεται να αποτελεί την απόλυτη λύση.

«Αν μπορεί να συμβεί εδώ, πιθανώς μπορεί να συμβεί οπουδήποτε», προειδοποιεί ο δρ Ραν Μπάλιτσερ του μεγαλύτερου ισραηλινού οργανισμού υπηρεσιών υγείας Clalit Health Services (CHS), που βλέπει τη μετάλλαξη Δέλτα να μεταδίδεται με ταχύτητα ανάμεσα και στους πλήρως εμβολιασμένους.

Το φαινόμενο breakthrough (μόλυνση εμβολιασμένου) είναι πια πολύ συνηθισμένο στο Ισραήλ και σύμφωνα με τα στοιχεία του Science το 60% των βαριά νοσούντων στη χώρα είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η αντίσταση των πλήρως εμβολιασμένων στη νέα μετάλλαξη εξαρτάται από τον χρόνο που εμβολιάστηκαν, με αυτούς που έλαβαν νωρίς τις πρώτες δόσεις (Ιανουάριος) να έχουν 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Η πλειοψηφία των πολιτών του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer και η χώρα ήδη ξεκινήσει από τις 30 Ιουλίου μία τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών και από τις 13 Αυγούστου στους άνω των 50 ετών. Από τα 9,3 εκατομμύρια του πληθυσμού του Ισραήλ, στο 1 εκατομμύριο έχει χορηγηθεί ως σήμερα μία τρίτη ενισχυτική δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ