42.000 κάτοικοι 0 νεκροί και τραυματίες: Το θαύμα της Ερζίν που έκανε αυτό που δεν τόλμησε ο Ερντογάν

42.000 κάτοικοι 0 νεκροί και τραυματίες: Το θαύμα της Ερζίν που έκανε αυτό που δεν τόλμησε ο Ερντογάν

Ο δήμαρχος - ήρωας που... έβαλε σε όλους τα γυαλιά

Ο σεισμός ισοπέδωσε την επαρχία Χατάι της Τουρκίας και μετέτρεψε πόλεις σε τεράστια νεκροταφεία και βουνά από μπάζα από τα κτίρια που κατέρρευσαν, αλλά από μια πόλη… πέρασε και δεν ακούμπησε.

Η πόλη Ερζίν μπορεί να καυχιέται ότι όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στον Εγκέλαδο και τον κέρδισε. Η πόλη Ερζίν δεν θρήνησε κανένα θύμα από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Τα κτίριά της άντεξαν το τεράστιο χτύπημά του και κανείς δεν έχασε τη ζωή του.

Η πόλη των 42.000 ψυχών άντεξε το χτύπημα του Εγκέλαδου, διότι τα κτήρια εκεί δεν φτιάχτηκαν στο πόδι, δεν φτιάχτηκαν με σαθρά υλικά. Οι εργολάβοι εκεί δεν μπορούσαν να κάνουν παραβάσεις, κακοτεχνίες. Να φτιάξουν χάρτινα – κτήρια καρμανιόλες, όπως αποδείχτηκε ότι ήταν τα κτήρια που κατέρρευσαν στην Τουρκία μετά τον σεισμό.


«Η Ερζίν είναι μια πόλη 42.000 κατοίκων σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Οσμανίγιε, 110 χλμ. από την πόλη Χατάι και πολύ κοντά στα Άδανα. Εντούτοις δεν χάσαμε ούτε έναν άνθρωπο ούτε και έχουμε τραυματίες. Οι μόνες απώλειες είναι κάτοικοι της πόλης μας που βρίσκονταν σε γειτονικές περιοχές» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Euronews ο δήμαρχος της Ερζίν Οκές Ελμάσογλου. Ο ίδιος απέδωσε την πραγματικότητα αυτή στο γεγονός ότι κατά την περίοδο της δημαρχίας του δεν επέτρεψε καμία παράνομη κατασκευή.

«Μου έλεγαν “θα χτίσουμε ένα κτήριο, θα μας δώσετε άδεια;” κι εγώ τους απαντούσα “δεν έχω τέτοια εξουσία. Δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο”» δήλωσε ο δήμαρχος της Ερζίν. Όπως συμπλήρωσε, μιλώντας στο Euronews, «ακόμα και αν πολεμήσεις το φαινόμενο αυτό, οι πολίτες θα συνεχίζουν να προσπαθούν να χτίσουν παράνομες κατασκευές. Αν δεν έχεις αρκετό προσωπικό, δεν έχεις 100% πιθανότητα να το ελέγξεις αυτό. Αλλά εμείς είχαμε τη θέληση και είπαμε ότι δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο τη δική μας περίοδο». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ο δήμος της Ερζίν είχε θεσπίσει και επέβαλε και τα σχετικά πρόστιμα έχοντας στείλει υποθέσεις στη δικαιοσύνη. «Με αυτή την έννοια η συνείδησή μου είναι καθαρή» κατέληξε ο Τούρκος δήμαρχος.

Ο Ελμάσογλου έκανε αυτό που δεν έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Σταμάτησε τους εργολάβους και τους μηχανικούς από το να χτίσουν «χάρτινες» κατασκευές ενώ οι έλεγχοι για παράνομα κτίσματα ήταν συχνοί.

Ο Οκές Ελμάσογλου είναι γέννημα θρέμμα του Ερζίν. Γεννήθηκε εκεί το 1979. Έφυγε από την πόλη του για να σπουδάσει (πήρε πτυχίο στη Νομική) και να πάει στον στρατό και ξαναγύρισε στα πάτρια εδάφη το 2005. Το 2019 διεκδίκησε την δημαρχία της πόλης στις εκλογές ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και κέρδισε τη θέση μεγάλη πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.