Δεν σβήνει φωτιές το P8-Poseidon: Αυτή την αποστολή αναλαμβάνει ο μεταλλικός γίγαντας των ΗΠΑ

Δεν σβήνει φωτιές το P8-Poseidon: Αυτή την αποστολή αναλαμβάνει ο μεταλλικός γίγαντας των ΗΠΑ

Δεν έχει σχέση με το Beriev

Το Boeing P-8 Poseidon είναι ένα υπερσύγχρονο αμερικανικό θαλάσσιο περιπολικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε για το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η είδηση ότι οι ΗΠΑ δέχτηκαν να το στείλουν στη χώρα μας για να συνεισφέρει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που καίνε τη χώρα προκάλεσε ενθουσιασμό σε πολλούς οι οποίοι πίστεψαν ότι πρόκειται για ένα υπερόπλο ανάλογο με το ρωσικό Beriev.

Μόνο που η αλήθεια είναι διαφορετική. Το P8- Poseidon δεν παίρνει μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και δεν μπορεί να μεταφέρει νερό ή επιβραδυντικό υλικό όπως το Beriev.

Η αποστολή του είναι άλλη. Αφενός έρχεται για ψυχολογικούς λόγους, ώστε να ανεβάσει το ηθικό των πυροσβεστών που ρίχνονται καθημερινά σε αυτή την άνιση μάχη με τις φλόγες, αφετέρου θα περιπολεί για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων δασικών πυρκαγιών.

Άρα ο ρόλος του είναι περισσότερο στο κομμάτι της πρόληψης και όχι στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Εκτός απ’ τις ΗΠΑ μετά την την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας βοήθεια στη χώρα μας έστειλαν: Η Κύπρος, 40 πυροσβέστες και δυο αεροσκάφη, η Σουηδία, δυο εναέρια μέσα και 22 πυροσβέστες, η Γαλλία 2 αεροσκάφη και 82 στελέχη, ενώ η Ρουμανία έστειλε 23 οχήματα και 123 στελέχη της πυροσβεστικής