Στη μάχη το θηρίο: Το πρώτο πυροσβεστικό τανκ στον κόσμο επιχειρεί εκεί που όλα τα τροχοφόρα σταματούν

Στη μάχη το θηρίο: Το πρώτο πυροσβεστικό τανκ στον κόσμο επιχειρεί εκεί που όλα τα τροχοφόρα σταματούν

Μια ελληνική πατέντα

Την ώρα που η μάχη με τις φλόγες κορυφώνεται η Ελλάδα επιστρατεύει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της. Και εκτός από τα συμβατικά μέσα, χάρη στην έμπνευση των τεχνικών ξηράς διαθέτει και ένα υπερόπλο στα χέρια της.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που έχει μετατρέψει άρματα μάχης σε πυροσβεστικά οχήματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Μαζανίτη στο enikos.gr πρόκειται για τα «ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» και «ΔΑΥΙΒ». Τρία τανκς τα οποία φέρουν πυροσβεστικό πύργο και μπορούν να επιχειρήσουν εκεί που όλα τα τροχοφόρα σταματούν.

Η έμπνευση ανήκει στους τεχνικούς του Στρατού Ξηράς, από το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (304 ΠΕΒ) που έχει την έδρα του στον Αγ. Γεώργιο Βελεστίνου Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ το 2014, οι τεχνικοί του εργοστασίου είχαν την ιδέα μετασκευής ενός τεθωρακισμένου Leopard Α5 σε πυροσβεστικό όχημα, με την χρήση δεξαμενών και συστημάτων από εν αχρηστία πυροσβεστικά οχήματα, με σκοπό την χρήση τους ως πυροσβεστικά οχήματα στα πεδία βολής των αρμάτων.

Έτσι, ως το 2017 είχαν κατασκευαστεί τρία πυροσβεστικά άρματα του τύπου, τα οποία μάλιστα έλαβαν και τις σχετικές πιστοποιήσεις από την πυροσβεστική.

Η χωρητικότητα της δεξαμενής του κάθε οχήματος είναι 12,5 τόνοι, δηλαδή όσο 2 Canadair CL-415! Το πυροβόλο εκτοξεύσεως που διαθέτει έχει εμβέλεια ρίψης 35 με 40 μέτρα. Το γεγονός ότι έχει ερπύστριες το καθιστά ικανό να συνεχίσει εκεί που κάθε άλλο τροχοφόρο όχημα σταματά, χώρια του γεγονότος ότι δεν επηρεάζεται η κίνησή του από την θερμοκρασία εδάφους, αφού δεν φέρει ελαστικά.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.