Λινού για κλιματισμό: «Πανεύκολη η μετάδοση του ιού μέσα από τα κλιματιστικά»

Ο τύπος που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και η επικινδυνότητά του.
Καταγγελία Λινού: «Αδιαφανή τα στοιχεία του ΕΟΔΥ - Ο ιός είναι στα σπίτια μας»

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μίλησε σε πρωινή εκπομπή του Mega και αναφέρθηκε στους τρόπους διασποράς του ιού, μέσα από τα μέσα κλιματισμού που χρησιμοποιούνται τόσο στα σπίτια όσο και στους επαγγελματικούς χώρους.

«Πολύ σωστά χρησιμοποιούμε χώρους κλιματιζόμενους αλλά πρέπει να θυμόμαστε πως στον τύπο των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού γιατί δεν τον κρατά» τόνισε ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Στον τύπο των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα -ανακυκλώνουν τον ίδιο αέρα, δεν φέρνουν νέο, ούτε σκοτώνουν τον ιό- είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα πλήρως αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο αν είναι και άλλοι άνθρωποι σε αυτόν. Αν είμαστε μόνοι μας, δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά να φοράμε αν είναι ένας δημόσιος χώρος όπου μπαινοβγαίνουν άτομα. Ο ιός αυτός μεταφέρεται πολύ εύκολα».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε φυσικά και στο θέμα της μετάλλαξης Δ και τις νέες αποφάσεις που θα παρθούν λόγω των νέων δεδομένων μετάδοσεις της μετάλλαξης και από εμβολιασμένους.

«Κολλούν και οι εμβολιασμένοι, νοσούν ήπια, αλλά και μεταδίδουν. Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει βήχα, πονοκέφαλο, ένα μικρό πυρετό, ή συνάχι καλό θα είναι να κάνει τεστ για να μη συνεχίσει να μεταφέρει τον ιό. Στην Αμερική δίνεται οδηγία για χρήση μάσκας ακόμα και από εμβολιασμένους. Αυτό καλό θα ήταν να γίνει και στη χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Λινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ