Τα υπόλοιπα δεν έχουν: Τα 3 κτήρια με σεισμική μόνωση στην Ελλάδα που θα άντεχαν ένα σεισμό σαν της Τουρκίας

Σεισμός στη Σάμο: Απίστευτο ντοκουμέντο δείχνει το νερό να έχει φτάσει τα σπίτια (Vid)

«Ο σεισμός των 7,8 βαθμών που έγινε στην Τουρκία, έχει 800 φορές μεγαλύτερη ενέργεια σε σχέση με αυτόν της Αθήνας»

Οσο οι ώρες περνούν τόσο τα στοιχεία που δίνουν οι Αρχές της Τουρκίας και της Συρίας, μεγαλώνουν την τραγωδία που ζουν τα δύο κράτη. Ενώ τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια, τα στοιχεία σοκάρουν καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι νεκροί έχουν ξεπεράσει ήδη τους 16.000 από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Ο διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Πενέλης πιστεύει πως «αν γινόταν ένας τόσο ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα, θα είχαμε χειρότερες καταστροφές σε σχέση με την Τουρκία. Ευτυχώς, δεν μπορούν να γίνουν τέτοιοι σεισμοί στη χώρα μας, διότι δεν έχουμε τόσο μεγάλα ρήγματα στον ηπειρωτικό χώρο. Στην Αθήνα είχαμε το 1999 σεισμό 5,9 βαθμών και σημειώθηκαν οι καταστροφές που ξέρουμε. Ο σεισμός των 7,8 βαθμών που έγινε στην Τουρκία, έχει 800 φορές μεγαλύτερη ενέργεια σε σχέση με αυτόν της Αθήνας. Το κάστρο του Γκαζιαντέπ χτίστηκε επί εποχής Ιουστινιανού και ήταν πολύ καλά συντηρημένο και επισκέψιμο. Δεν είχε πάθει ποτέ μεγάλες καταστροφές και κατέρρευσε τώρα».


Ειδικότερα, κατά τον διδάκτωρα του ΑΠΘ, στην Ελλάδα για τις καινούργιες κατασκευές ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2005 αλλά και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ) που καταρτίστηκε το 2000. Οι Τούρκοι ακολουθούν για τις δικές τους κατασκευές ένα πιο σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό, αυτόν που κατάρτισαν το 2018 αλλά και τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

«Εμείς έχουμε λιγότερες απαιτήσεις σεισμικής έντασης στις κατασκευές μας, διότι έχουμε και λιγότερο δυνατούς σεισμούς, σε σύγκριση με τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν πιο πρόσφατο και αυστηρό αντισεισμικό κανονισμό, αυτόν του 2018. Βέβαια, έχουν και πάρα πολλά παλαιά κτίρια. Όμως και εμείς έχουμε παλαιά κτίρια. Περίπου το 60%-65% των κτιρίων στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν πριν το 1960 και άρα ανεγέρθηκαν ουσιαστικά με… αρχαίο κανονισμό. Αυτά θα πάθαιναν τεράστιες καταστροφές σε ένα σεισμό της τάξης των 7,8 βαθμών, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τέτοιος σεισμός στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Πενέλης μιλώντας στο ethnos.gr.


Τα τρία κτήρια με σεισμική μόνωση στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει ακόμα ο διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, σε αντίθεση με την Ελλάδα στην Τουρκία πολλά κτήρια κατασκευάζονται και με σεισμική μόνωση, η οποία είναι ιδιαίτερα σύγχρονης τεχνολογίας και πολύ αποτελεσματική. «Από το 2013 και μετά οι Τούρκοι κατασκευάζουν νοσοκομεία με σεισμική μόνωση σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας. Τα οκτώ νοσοκομεία του Γκαζιαντέπ, που έχουν σεισμική μόνωση, λειτουργούν πλήρως μετά από δύο τόσο ισχυρούς σεισμούς».

Στην Ελλάδα, «μετά το 2000 έχουμε κατασκευάσει μόνο ένα νοσοκομείο, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και αυτό δεν έχει σεισμική μόνωση». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μόνα κτήρια στην Ελλάδα που έχουν σεισμική μόνωση είναι:

  1. το Μουσείο της Ακρόπολης
  2. το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος
  3. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

«Εξαιτίας της έλλειψης σεισμικής μόνωσης θα ήταν χειρότερη η συμπεριφορά των κτηρίων μας μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό», τονίζει ο κ. Πενέλης.

Κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι τα ελληνικά κτίρια δεν κατασκευάζονται με σεισμική μόνωση, οφείλεται στο ότι πρόκειται για ακριβή τεχνολογία. «Ένας τέτοιο extreme φαινόμενο, ένας τόσο ισχυρός σεισμός, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την εφαρμογή σεισμικής μόνωσης στα κτίρια, όμως, πρόκειται για ακριβό μέτρο. Θα έφτανε να είναι διπλάσιο το κόστος κατασκευής των κτιρίων και άρα θα είχαμε σήμερα τα μισά κτίρια και πολλούς περισσότερους άστεγους. Πάντοτε το κόστος είναι η ουσία, αφού είναι συγκεκριμένες οι οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων», λέει ο κ. Πενέλης.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.