Τουρκία: Άρχισαν τα όργανα για τον Ερντογάν

Τουρκία: Άρχισαν τα όργανα για τον Ερντογάν

Εκτεθειμένος ο Tούρκος πρόεδρος μετά τους χιλιάδες νεκρούς

Ο σεισμός στην Τουρκία έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 12.000 νεκρούς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως να μην αναλαμβάνει την ευθύνη για την καταστροφή, κάτι που έχει προκαλέσει σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και πολίτες.

Συγκριμένα ο αρχηγός του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που βρέθηκε στις 10 επαρχίες της Τουρκίας που έχουν πληγεί από τους καταστροφικούς σεισμούς, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα.

«Αρνούμαι να κοιτάξω πέραν από την πολιτική και να ευθυγραμμιστώ με την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου από το Χατάι, μία από τις πόλεις που έχουν ισοπεδωθεί από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό.

«Εάν ένα άτομο είναι υπεύθυνο γι’ αυτό τότε αυτός είναι ο Ερντογάν», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως στα 20 χρόνια που κυβερνάει δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την τραγωδία.

Μάλιστα πολλοί από τις πληγείσες περιοχές έχουν κατηγορήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι, καθώς και για το γεγονός πως η υπηρεσία Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD) είχε αργή αντίδραση.

Πολίτες όπως η Αρζού Ντεντέογλου σύμφωνα με το BBC καταγγέλλουν πως τα προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους τους με δικά τους μέσα, αλλά δεν τους επετράπη.

«Περιμέναμε μέχρι το βράδυ αλλά δεν είναι ήρθε κανείς», είπε αρχικά.

«Αγοράσαμε εκσκαφέα με δικά μας έξοδα αλλά δεν μας επετράπη να τον χρησιμοποιήσουμε. Ήταν στα χαλάσματα οι δυο κόρες της κόρης μου στα χαλάσματα αλλά δεν ήρθε ποτέ κανείς και όταν ήρθαν ήταν αργά, είχαν φύγει».

«Είναι αδύνατον να έχεις προετοιμαστεί για μία τέτοια καταστροφή»
Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς και έκανε λόγο «προβοκάτορες», ξεκαθαρίζοντας πως δεν απαντήσει στην προπαγάνδα και τις συκοφαντίες.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ώρα «ενότητας και αλληλεγγύης», προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να ανεχτώ ανθρώπους που κάνουν αρνητικές εκστρατείες με στόχο πολιτικό συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας την αντιπολίτευση.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στην αρχή της διαχείρισης της κρίσης ωστόσο απέδωσε τις καθυστερήσεις στα καταστραμμένα αεροδρόμια και δρόμους.

«Είναι αδύνατον να έχεις προετοιμαστεί για μία τέτοια καταστροφή», σημείωσε λέγοντας ότι «το κράτος κάνει τη δουλειά του».

«Οι καιρικές συνθήκες έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων, όπου ζουν 13,5 εκατομμύρια κάτοικοι», είπε ακόμα ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τονΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλέον οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία ανέρχονται σε 9.057, οι τραυματίες είναι 52.979 ενώ έχουν καταστραφεί 6.444 κτίρια.

Τέλος ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε 10.000 τουρκικές λίρες (494 ευρώ) σε κάθε οικογένεια σεισμόπληκτων.

«Θα δοθούν 10.000 λίρες σε όλους τους σεισμόπληκτους και θα αποκατασταθεί η στέγαση τους μέσα σε έναν χρόνο. Και στις δέκα επαρχίες μας, θα απομακρύνουμε τα συντρίμμια και θα χτίσουμε νέες κατοικίες», είπε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.