Στο «τραπέζι» είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων στη «σκιά» της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο υιοθέτησης και της πρότασης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους νεοσύλλεκτους μόλις καταταγούν.
Στις Ένοπλες Δυνάμεις όλα είναι έτοιμα, ώστε μόλις δοθεί η εντολή να αρχίσει αμέσως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των μόνιμων στελεχών τους αλλά των νεοσυλλέκτων, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα. Πλέον, αναζητείται ο τρόπος προκειμένου η συγκεκριμένη απόφαση να μην είναι αντισυνταγματική. Ωστόσο φαίνεται πως ο συγκεκριμένος «σκόπελος» έχει ξεπεραστεί από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Εάν δει κανείς τις νομικές παραμέτρους του νόμου που ψηφίστηκε, θα διαπιστώσει ότι ο νομοθέτης δίνει την ευχέρεια στον κάθε υπουργό, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, εάν διαπιστώσει ότι κινδυνεύει η υγεία των στελεχών ή διακυβεύεται η ασφάλεια, να προχωρήσει με απόφασή του στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Στις Ένοπλες Δυνάμεις για ορισμένες κατηγορίες μόνιμου προσωπικού τηρείται απαρέγκλιτα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, χωρίς έως τώρα να υπάρξει η παραμικρή διαμαρτυρία ή άρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας.
Οι αρνητές
Όπως συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, έτσι και στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν αρνητές εμβολίων. Πρώτο μέλημα η πειθώ, ώστε να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο (για το καλό πρωτίστως το δικό τους, της οικογένειά τους και της μονάδας) και εν συνεχεία, εάν δεν πειστούν, τότε θα έρθει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.