Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για τη διασπορά του κορωνοϊού εν μέσω καλοκαιριού σε ελληνικά νησιά, αρκετά από τα οποία δεν έχουν επαρκείς υγειονομικές μονάδες προκειμένου να περιθάλψουν τους ασθενείς.
Πλέον, αρκετά είναι τα δημοφιλή νησιά που ενδεχομένως «εκραγούν» και μπουν σε lockdown το καλοκαίρι, εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Χαρακτηριστική για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ήταν η δήλωση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη το πρωί της Δευτέρας που υποστήριξε ότι στις 10 με 12 Αυγούστου θα έρθει η κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος.
Στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών βρίσκονται πλέον δημοφιλή νησιά τα οποία παρουσιάζουν αύξηση στα κρούσματα και δέχονται πολλούς τουρίστες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη Ζάκυνθο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Σέριφο, την Αντίπαρο, την Κω, τη Σίφνο, τη Λέρο και τη Μήλο, στα οποία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και φαίνονται ότι ένα βήμα από το «κόκκινο». Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αποκάλυψε ότι αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται σε νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Πάρος και η Σαντορίνη.
Ιικό φορτίο και ανοσία
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι στο ιικό φορτίο της Αττικής παρατηρείται μία επιβράδυνση τις τελευταίες ημέρες και ενδεχομένως αρχή της πτώσης. Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι παραμένει σε αυξητική πορεία, ωστόσο συμπλήρωσε ότι στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται μια κάμψη, καθώς οι πολίτες -όπως και στην Αθήνα- φεύγουν για διακοπές εκτός αστικών κέντρων.
Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.
Όπως εξήγησε, για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου, δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα, ενώ κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να εμβολιαστούν, να μην περιμένουν έως τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι όλα τα εμβόλια έχουν το ίδιο ποσοστό αποτελεσματικότητας έναντι σοβαρής νόσησης και αυτό που διαφέρει είναι η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τη μόλυνση με απλά συμπτωματική νόσο.