Οι επιδημιολόγοι μετά το ξέσπασμα της μετάλλαξης Δέλτα που είναι έως και 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος το λένε με όλους τους πιθανούς τρόπους. Ο μοναδικός τρόπος να προφυλαχθούν οι ευπαθείς ομάδες και όσοι βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου είναι να κάνουν όσο πιο άμεσα γίνεται το εμβόλιο.
Τι συμβαίνει όμως με όσους έχουν κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου; Υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουν και αν αυτό συμβεί πόσο βαριά θα είναι η ασθένεια; Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση και δείχνουν το δρόμο και σε αυτούς που είναι ακόμα αναποφάσιστοι.
Λένε συγκεκριμένα ότι η πιθανότητα να νοσήσει ένα άτομο που έχει ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις είναι πολύ μικρή, κάτω του 5%. Ακόμα όμως και αν συμβεί αυτό το ιϊκό φορτίο των εμβολιασμένων είναι κατά 40% μικρότερο πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν δεν θα καταλάβουν ότι νοσούν.
Σύμφωνα με νέα έρευνα μάλιστα ο κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 με πυρετό ήταν 58% χαμηλότερος για τους εμβολιασμένους συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέφεραν κατά μέσο όρο δύο λιγότερες μέρες ασθένειας και συνολική διάρκεια ασθένειας κατά έξι ημέρες μικρότερη από εκείνη των μη εμβολιασμένων ατόμων.
Εν ολίγοις, αν κάνεις το εμβόλιο θωρακίζεις τον οργανισμό σου, τελειώνεις την υπόθεση «νοσηλεία με βαριά συμπτώματα» και συνεχίζεις κανονικά τη ζωή σου.