Δε θέλει απαραίτητα... κόπο.
Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι γνωστή: μετά από ένα πρώτο ήπιο κύμα ακολούθησε ένα δεύτερο πιο ισχυρό και ένα εξίσου σκληρό τρίτο, που αύξησε κατά πολύ τα ημερήσια κρούσματα και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, όπως επίσης και, δυστυχώς, τους θανάτους.
Η ανθρωπότητα «αντεπιτέθηκε» με τα εμβόλια που εξασφαλίζουν τεράστια ποσοστά προστασίας απέναντι στον ιό, με ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάζεται.
Πάνω, όμως, που μας δόθηκε η αίσθηση πως θ’ αρχίσουμε να ξεμπερδεύουμε με την πανδημία, ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα ν’ ανατρέψει τα δεδομένα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία είναι από 40 έως 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος (που, με την σειρά του, ήταν πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού), κάτι που έχει εκτοξεύσει εκ νέου τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο- ακόμα και σε χώρες όπως η Αγγλία και το Ισραήλ που έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων.
Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται σιγά-σιγά να πάρουν νέα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του covid, όμως κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται. Στη χώρα μας μάλιστα τα νούμερα έχουν πάρει την ανιούσα, με τους ειδήμονες να κάνουν λόγο για 6000 κρούσματα τη μέρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι ένα: για ποιο λόγο δεν έχει γίνει εκ νέου υποχρεωτική η χρήση της μάσκας παντού; Και, μάλιστα, όχι της απλής χειρουργικής ή της υφασμάτινης, αλλά της N95, που όταν φοριέται από δύο άτομα ακόμα κι αν έχουν απόσταση μικρότερη του 1.5 μέτρου αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού- ακόμα και του στελέχους Δέλτα, λένε πρόσφατες μελέτες- σε ποσοστό άνω του 90% (αν αυτά τα δύο άτομα βρίσκονται σε απόσταση 2 μέτρων, τότε η πιθανότητα να κολλήσει ο ένας που είναι φορέας τον άλλον σχεδόν εξαλείφεται).
Ναι, το καταλαβαίνουμε πως είναι καλοκαίρι και η μάσκα με τις θερμοκρασίες έξω να είναι σταθερά στους 40 βαθμούς είναι εξαιρετικά άβολη, όπως επίσης καταλαβαίνουμε πως οι N95 είναι ακριβότερες από τις απλές μάσκες (ωστόσο μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει έως και 3 φορές, κάτι που φέρνει το κόστος αγοράς τους περίπου στα ίδια με τις χειρουργικές που της φοράμε μία φορά και τις πετάμε), όμως εδώ μιλάμε πραγματικά για ζήτημα ζωής και θανάτου.
Επομένως…
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.