Επικράτησε μεγάλη ένταση ανάμεσα στους δύο επιστήμονες.
Χαμό και στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Η παραλλαγή του ιού, που έχει φέρει αύξηση των κρουσμάτων και στην Ελλάδα έχει φέρει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση που προσπαθεί να λύσει τον δύσκολο γρίφο των νέων μέτρων.
Για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και τα εμβόλια κλήθηκαν να μιλήσουν στην τηλεόραση του Open η Αθηνά Λινού και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Οι δύο καθηγητές είχαν έντονη διαφωνία μεταξύ τους και ξέσπασε μεγάλη ένταση.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας υποστήριξε ότι μετά την άρση των μέτρων ήρθε η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Λίνου διαφώνησε με την παρατήρησή του σημειώνοντας ότι είναι «επιδημιολογικά λάθος». Όπως σημείωσε η ίδια δύο μέρες μετά την άρση των μέτρων είχαμε την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων του στελέχους Δέλτα στη χώρα.
«Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και με πάνω από το 50% των πολιτών να είναι ανεμβολίαστοι, είναι σαν μην είχαμε κανέναν εμβολιασμένο. Καθυστερήσαμε να καταλάβουμε ότι έρχεται νέο κύμα και δεν πρέπει να είχαμε άρει μέτρα. Εκείνη την περίοδο αποφασίστηκε να εμβολιάσουμε τα παιδιά, τους δώσαμε τα 150 ευρώ μετά την πρώτη δόση, όμως. Αυτό ήταν λάθος επιδημιολογικά. Έπρεπε να δοθεί το κίνητρο, αλλά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση» τόνισε η Αθηνά Λινού.
Ο κύριος Βασιλακόπουλος κατηγόρησε την καθηγήτρια ότι όσα έλεγε «επιδημιολογικά δεν στηρίζονται πουθενά. Το στέλεχος Δέλτα δεν έχει επικρατήσει στη χώρα».
Όταν η κ. Λινού τόνισε πως «θα επικρατήσει», εκείνος τής απάντησε ως εξής: «Θα, θα. Αλλά, αυτό μου θυμίζει το θα, θα, θα των παλιών εποχών».
Η κα Λινού αντέδρασε, ωστόσο, εκείνος συνέχισε σε έντονο ύφος λέγοντας: «Θα με ακούσετε. Είπατε δημόσια ότι τα εμβόλια δεν είναι αποδοτικά (σ.σ. στο στέλεχος Δέλτα».
Εκείνη έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο και σημείωσε πως «από τη στιγμή που η μετάλλαξη έχει διπλή μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος και από τη στιγμή που πάνω από το 50% δεν έχει κάνει το εμβόλιο είναι το ίδιο σαν να μην είχαμε καθόλου εμβολιασμένο πληθυσμό. Η πιθανότητα νόσησης είναι η ίδια. Περιμένουμε μεγάλη έκρηξη».
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι τα κρούσματα της μετάλλαξη Δέλτα είναι πολλά. «Αν γίνει κανονική μελέτη στα 1.800 κρούσματα είναι πολύ πιθανό να δούμε ότι είναι μετάλλαξη Δέλτα. Έχουμε έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα».