Νέο «χαστούκι» στον Ερντογάν: Υποχωρεί κι άλλο η λίρα

Νέο «χαστούκι» στον Ερντογάν: Υποχωρεί κι άλλο η λίρα

Αντιμέτωπος με μία ακόμη μεγάλη κρίση ο Τούρκος πρόεδρος.

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η τουρκική οικονομία. Η γειτονική χώρα πέρα από την πανδημία του κορωνοϊού έχει να αντιμετωπίσει και την ύφεση που την φέρνει σε πολύ οριακό σημείο. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα μπει στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ.

Την Τετάρτη η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση ρεκόρ σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε νέες εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια, κάνοντας μια αόριστη αναφορά στους καλοκαιρινούς μήνες ως την επιθυμητή ημερομηνία για να τεθεί κάτι τέτοιο σε εφαρμογή.

«Συνομίλησα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα. Είναι απαραίτητο να μειώσουμε τα επιτόκια. Για αυτό, θα φτάσουμε σε αυτό τον στόχο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έτσι ώστε τα ποσοστά να αρχίσουν να πέφτουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT αργά την Τρίτη.

Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε κατά 3%, φτάνοντας τις 8,8 ανά δολάριο, μετά από τις δηλώσεις του Ερντογάν.

Η έκκλησή του για χαμηλότερα επιτόκια αύξησε την πίεση για τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου, στον οποίο ανατέθηκε η συγκεκριμένη θέση αφότου ο Ερντογάν απέλυσε τον προηγούμενο επικεφαλής επειδή υιοθέτησε μια πολύ αυστηρή πολιτική. Ωστόσο, ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον επίσημο στόχο του 5%, καθιστά αδύνατον για τον Καβτσιόγλου να ακολουθήσει αυτή τη στιγμή μια πορεία προς την ελάφρυνση των επιτοκίων.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.