Σε ύφεση φαίνεται ότι είναι η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε μέρα το υπουργείο Υγείας, πλην των κρουσμάτων που παρουσιάζουν αυξομειώσεις, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νέων εισαγωγών μειώνεται.
Όπως έχει τονίσει άλλωστε η Βάνα Παπαευαγγέλου στις τακτικές ενημερώσεις για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, όσο περισσότερες είναι οι εισαγωγές τόσο περισσότεροι θα είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Ωστόσο όλη σχεδόν η επιστημονική κοινότητα «τρέμει» τις μεταλλάξεις που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα το φθινόπωρο.
Πώς όμως θα μπορούσε να αποφευχθεί το σενάριο αυτό;
«Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», επεσήμανε ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο.
Ο κύριος Παυλάκης, είπε ότι είναι νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Επεσήμανε όμως ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα».
Δεν θα πρέπει πρόσθεσε να επιτραπεί σε οποιαδήποτε περιοχή μια έκρηξη κρουσμάτων να μείνει ανεξέλεγκτη.
Ο γιατρός και ερευνητής χαρακτήρισε άτοπο αυτή την εποχή το ερώτημα για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες και θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Όπως τόνισε, όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός και οι μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο.
Για την ανοσία της αγέλης εκτίμησε ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν το 80% του πληθυσμού για να επιτευχθεί, βάζοντας φρένο στην αισιοδοξία που υπάρχει.
Την ίδια ώρα παρατηρείται ένα πισωγύρισμα ως προς την πορεία των εμβολιασμών. Η συζήτηση που γίνεται σχετικά με τις παρενέργειες φαίνεται ότι έχει προβληματίσει αρκετούς πολίτες.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς στην Περιφέρεια Αττικής, όπου το 40% μόνο του συνόλου του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στον Κεντρικό Τομέα της Πρωτεύουσας, με περίπου 30% να αφορά σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό, ενώ στην περιοχή του Πειραιά μόνο το 23% έχει λάβει έστω μια δόση. Καλύτερη δείχνει η εικόνα στο Βόρειο Τομέα με το 61% και πλέον του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.