Εικόνες χαλάρωσης των πολιτών παρατηρούνται μετά την άρση σημαντικού μέρους των περιοριστικών μέτρων. Από τις 14 Μαΐου άνοιξε ο τουρισμός με την κατάργηση του SMS και την αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Όπως φαίνεται αρκετοί πολίτες θεωρούν ότι η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό τελείωσε. Αρκετοί είναι αυτοί που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.
Οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν ότι η εικόνα χαλάρωσης θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Την εκτίμηση ότι ανοίγουμε δραστηριότητες χωρίς να τηρούνται οι σχετικές προδιαγραφές εξέφρασε ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε «στους ελλιπείς ελέγχους στα πλοία που πηγαίνουν προς τα νησιά» και τόνισε πως «πρέπει να προσέξουμε».
«Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Ενώ υπάρχουν προδιαγραφές, υπάρχει ενημέρωση, ανοίγουμε χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε προδιαγραφή και αυτό το βλέπετε γύρω σας. Βεβαίως και είναι επικίνδυνο αυτό. Αψηφούμε τον ιό που θα γυρίσει και θα ξαναδαγκώσει» υπογράμμισε ο γιατρός.
Όπως σημείωσε: «Οι Ολλανδοί μόλις έβαλαν τα νησιά μας στο πορτοκαλί. Από εδώ και πέρα οι Ολλανδοί που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα πρέπει να γυρίσουν και να κάνουν 10-15 ημέρες καραντίνα. Στην Κω που περιμένουν 120.000 τουρίστες από την Ολλανδία έχουν πρόβλημα οι επιχειρηματίες».
Σχετικά με το αν έπρεπε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα ώστε να πάρει και ο κόσμος «ανάσα», ο κ. Παυλάκης τόνισε: «Την “ανάσα” να την πάρει ο κόσμος όταν γίνουμε Πορτογαλία, όταν νικήσουμε το τρίτο κύμα. Το τρίτο κύμα στην Ελλάδα ανέβηκε αργά και έχει κρατήσει πολύ καιρό, και τώρα κατεβαίνει ακόμα πιο αργά και βασανιστικά. Έχουμε κάθε μέρα 50 με 80 θανάτους. Κάθε μέρα θυσιάζεται ένα πούλμαν ανθρώπων».
«Το κύμα δεν κόβεται με “ανάσες”, το κύμα κόβεται αν κοπούν οι επαφές. Ως επιστήμονας δεν μπορώ να πω ναι σε πράγματα που είναι παράλογα. Είναι στο 3,93% η θετικότητα των κρουσμάτων στις μετρήσεις. Αυτό σημαίνει για εμένα ότι η Ελλάδα δε μετράει αρκετά. Αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι λιγότερο από 2, ή λιγότερο από 1%. Αν η Ελλάδα αυτή τη στιγμή τετραπλασίαζε τις μετρήσεις ο δείκτης θα μπορούσε να κατέβει κάτω από το 2% αύριο το πρωί. Αλλά αν γίνουν περισσότερες μετρήσεις, θα ανέβουν και τα κρούσματα.
Λέω συνέχεια να γίνουμε Πορτογαλία γιατί εκεί έκοψαν το σκληρό κύμα ρίχνοντας τα κρούσματα κατά 1200% μέσα σε ένα μήνα. Το κύμα στην Ελλάδα είναι σε αποδρομή. Το πρόβλημα είναι πόσο γρήγορα θα κατέβει και πόσο θα κοστίσει. Έτσι που πάει αυτό το κύμα θα μπει Ιούλης μέχρι να κοπούν τα κρούσματα και οι θάνατοι, να υπάρξει σημαντική μείωση. Αυτό είναι πρόβλημα για τους τουρίστες που θέλουν να έρθουν», εξήγησε ο κ. Παυλάκης.