Στον αστερισμό των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό κινείται ολόκληρος ο πλανήτης. Από τα τέλη Δεκεμβρίου οι πολίτες των χωρών εμβολιάζονται με την επιθυμία να χτιστεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας.
Κάπως έτσι οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο θεωρούν ότι θα μπει ένα τέλος στην περιπέτεια του κορωνοϊού, που έχει αλλάξει τις συνήθειες δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Όπως προειδοποιούν βέβαια οι επιστήμονες, η κανονικότητα προ κορωνοϊού θα αργήσει να επιστρέψει.
Νέες έρευνες ανατρέπουν τα δεδομένα που υπήρχαν για την ανοσία.
Η ανοσία στον κορωνοϊό διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, πιθανώς και για μια ολόκληρη ζωή, ενώ με το πέρασμα του χρόνου βελτιώνεται, ιδιαίτερα μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες. Τα ευρήματά τους ίσως βοηθήσουν στο να καθησυχάσουν τους φόβους ότι η προστασία έναντι του ιού θα είναι βραχύβια.
Οι δύο αυτές μελέτες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό και που αργότερα εμβολιάστηκαν, δεν θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις. Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι που δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τον ιό, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν αυτές τις δόσεις, αλλά το ίδιο θα ισχύει και για τη μειοψηφία που ενώ μολύνθηκε, δεν κατάφερε να οικοδομήσει μια γερή ανοσολογική απόκριση.
Αμφότερες οι μελέτες αφορούσαν άτομα που είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό περίπου πριν από ένα χρόνο. Τα κύτταρα που έχουν «μνήμη» του κορωνοϊού, παραμένουν στον μυελό των οστών και ενδέχεται να προκαλέσουν την παραγωγή αντισωμάτων όποτε χρειαστεί, σύμφωνα με μία από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature.
Η άλλη μελέτη, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τη BioRxiv, μια ιστοσελίδα όπου δημοσιεύονται βιολογικές έρευνες, συμπέρανε ότι τα λεγόμενα κύτταρα Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από την αρχική μόλυνση.