Έκκληση Λινού: «Να αλλάξουν τα ηλικιακά όρια εμβολιασμών με AstraZeneka στις γυναίκες»

Προβληματισμός και για το σκεύασμα της J&J.
Πότε θα επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης» στην Ελλάδα

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Aφού ερωτήθηκε για τα περιστατικά θρομβώσεων που ακολούθησαν τους εμβολιασμούς νέων ανθρώπων με τον εμβόλιο της AstraZeneka δήλωσε την ανησυχία της και τον προβληματισμό της για τα ηλικιακά όρια που υπάρχουν μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ζητώντας κάποια από αυτά να αναθεωρηθούν ζητώντας να εμβολιάζονται με κάποιο άλλο σκεύασμα οι νέες γυναίκες:

«Υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο. Αλλά στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν», δήλωσε η κα Λιανού ενώ συνέχισε βάζοντας στην κουβέντα και το εμβόλιο της J&J:

«AstraZeneca και Johnson&Johnson, όμως, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

Εξηγώντας τα ποσοστά των παρενεργειών που μπορεί να οδηγήσουν σε θρομβώσεις ανέφερε: «Στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες είναι 1-2 στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 στις 50.000, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει επιλογή εμβολίου, πρέπει να εμβολιάζεται έστω και με αυτά τα δύο σκευάσματα».

Κλείνοντας την κουβέντα κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με την κα Λιανού να απαντάει ότι «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για να δούμε αν θα χρειαστούν τρίτες δόσεις. Αυτό το έχουν πει οι φαρμακευτικές εταιρείες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ