Astrazeneca θρομβώσεις: Γιατί και τα 3 περιστατικά συνέβησαν στην Κρήτη

Astrazeneca θρομβώσεις: Γιατί και τα 3 περιστατικά συνέβησαν στην Κρήτη

Τα τρία διαδοχικά περιστατικά νέων ανθρώπων στην Κρήτη που υπέστησαν εμβολικά επεισόδια προκαλούν προβληματισμό.

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχει συμβεί σε τρεις νέους ανθρώπους στην Κρήτη μετά τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca. Το πρώτο αφορά έναν 35χρονο στην Ιεράπετρα που εμφάνισε δύο θρομβωτικά επεισόδια με διαφορά λίγων ημερών μετά τον εμβολιασμό του.

Την Τρίτη 18 Μαΐου έγιναν γνωστές δύο ακόμη περιπτώσεις στην Κρήτη σε γυναίκες ηλικίας 44 και 47 ετών. Οι δύο τους εμφάνισαν θρόμβους και προβλήματα πήξης αίματος τη 13η και 15η ημέρα μετά τον εμβολιασμό τους.

Οι επιπλοκές αυτές έχουν συσχετιστεί στη βιβλιογραφία με ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην ιστοσελίδα iatropedia.gr σημείωσε ότι οι δύο γυναίκες εξετάζονται ακόμη. Με τον τρόπο αυτό θα διαπιστωθεί αν οι δύο περιπτώσεις σχετίζονται με τις παρενέργειες του εμβολίου.

«Οι δύο γυναίκες εξετάζονται ακόμη. Δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί το θέμα, γιατί δεν είναι τόσο τυπικές περιπτώσεις, όπως αυτές που έχουν περιγραφεί στις παρενέργειες του εμβολίου. Η κίτρινη κάρτα θα συμπληρωθεί όταν βγουν κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις.

Δεν μπορείς δηλαδή να το αποδώσεις απευθείας σε παρενέργεια του εμβολίου και να συμπληρώσεις κίτρινη κάρτα. Παραδείγματος χάριν μπορεί να υπάρχει μια κολπική μαρμαρυγή ή κάτι άλλο που είναι πολύ πιο συχνό αίτιο για τέτοια προβλήματα» σημείωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο καθηγητής Τζανάκης τονίζει πως εκτός από το εμβόλιο υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου, που μπορεί οδήγησαν τις δύο γυναίκες σε αυτά τα αποτελέσματα.

«Ας μην προτρέχουμε. Εμείς έχουμε πολλές περιπτώσεις με θρόμβους και εγκεφαλικά και πολλές πνευμονικές εμβολές στο νοσοκομείο κάτω από 30, κάτω από 40 και κάτω από 50 ετών… σχεδόν 5 με 6 κάθε μήνα. Αυτά τα περιστατικά για μας είναι ρουτίνα και πριν από τους εμβολιασμούς.

Φυσικά, με τον εμβολιασμό τώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν γιατρό, ενώ έχει το εμβόλιο στο ιστορικό του ασθενούς να μην συμπληρώσει μια κίτρινη κάρτα για να εξεταστεί το θέμα. Είναι πάρα πολύ σοβαρό για να το αφήνουμε» υπογράμμισε.

Όσο για το γεγονός ότι και τα τρία περιστατικά συνέβησαν στην Κρήτη, ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε: «Και ολόκληρη η Κρήτη να εμβολιαζόταν, θα έπρεπε να είχαμε ένα με δύο περιστατικά το πολύ σε όλη την Κρήτη. Δεν γίνεται με 50 χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca στην Κρήτη -κι αν έχουν γίνει τόσα- να υπάρχουν τρία περιστατικά. Είναι πολλά. Και ένα στα 100 χιλιάδες να εμφανίζεται -που λένε οι πιο ευφάνταστοι- πάλι είναι πολλά. Η αίσθησή μου είναι για τις δύο γυναίκες ότι μπορεί να μην είναι. Θα δούμε…».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.