Επανεκκινεί σταδιακά η ελληνική κοινωνία μετά το καθεστώς lockdown που βρισκόταν λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Από τις 14 Μαΐου, οπότε και ξεκίνησε επίσημα η τουριστική περίοδος, απελευθερώθηκαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καταργήθηκαν τα SMS ενώ το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό θα διασωθεί για τη φετινή σεζόν ο τουρισμός που επλήγη σημαντικά ενώ θα υπάρξει και ανάταση του λιανεμπορίου. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται χαλάρωση των πολιτών, ιδιαίτερα για την χρήση της μάσκας, που παραμένει υποχρεωτική.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που θεωρούν ότι με το lockdown έχει τελειώσει και η περιπέτεια του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Στους ειδικούς επικρατεί προβληματισμός για την χαλάρωση των πολιτών που είναι πιθανό να οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ethnos.gr οι ειδικοί φοβούνται μην υπάρξει διασπορά μετά την άρση του lockdown και πληγεί ο τουρισμός.
Οι ισορροπίες στο συγκεκριμένο κομμάτι της οικονομίας παραμένουν εύθραυστες. Μην ξεχνάμε ότι η Μεγάλη Βρετανία άναψε «κόκκινο» στις διακοπές των πολιτών της στην Ελλάδα αμφισβητώντας ευθέως τα όσα έχει κάνει η χώρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Άλλος ένας φόβος των ειδικών, σύμφωνα με το ethnos.gr, σχετίζεται με την πιθανότητα να υπάρξουν τοπικά lockdown και ειδικά σε νησιά ή άλλες τουριστικές περιοχές εν μέσω θέρους. Στην περίπτωση αυτή οι ειδικοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν το πράσινο φως για επιβολή μέτρων σε τοπικό επίπεδο, έχοντας όμως και την αγωνία των οικονομικών επιπτώσεων παρότι το δικό τους μέλημα είναι η υγειονομική ασφάλεια της χώρας.
Ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών έχει να κάνει με την πιθανότητα μεγάλης διασποράς λόγω της χαλάρωσης των πολιτών και οδηγηθεί η χώρα σε νέο γενικό lockdown. Κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο ακόμη κι αν η ανοσία της αγέλης είναι κοντά λόγω των εμβολιασμών.
Ο φόβος των ειδικών έχει να κάνει με τις νέες μεταλλάξεις που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους και μπορεί να κάνουν πιο ανθεκτικό τον ιό.