Γιατί οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα

Γιατί οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα

Τι θα πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας μέσα στο καλοκαίρι θα λαμβάνουν το εμβόλιο όλοι οι ενήλικοι κάτοικοι της χώρας, με την επιθυμία να χτιστεί το περίφημο τείχος ανοσίας.

Σύμφωνα μα όσα ισχύουν σε όλον τον πλανήτη οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έχουν και κάποια προνόμια. Όπως έχουν πει κάποιοι ειδικοί επιστήμονες, ένα από αυτά θα είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μην φορούν μάσκα.

Ωστόσο όπως υπογραμμίζεται δεν είναι ώρα ακόμη να πετάξουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι.

Αυτό τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Το μεγάλο υγειονομικό στοίχημα είναι τι θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο με τα εμβόλια. Από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να φτάσουμε στο 70% ή στο 80% δηλαδή να πείσουμε όσους δεν είναι σίγουροι, που μάλλον δεν θέλουν. Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι στο νησί για τους εμβολιασμένους, μιλάμε για το καλοκαίρι, ή η μη χρήση μάσκας. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο» εξήγησε ο καθηγητής.

«Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν» τόνισε. Όπως επισήμανε στη συνέχεια, «προφανώς είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τα lockdown, τουλάχιστον τα οριζόντια, αλλά αυτό δεν πρέπει να ληφθεί από την κοινωνία σαν μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία στην Ελλάδα και από αύριο θα διοργανώνουμε πανηγύρια, γάμους»

Όπως εξήγησε οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα. «Το αρνητικό self test δεν είναι «συγχωροχάρτι» για να βγάζουμε τη μάσκα, ακόμα και το αρνητικό μοριακό δεν μας εξασφαλίζει 100% ότι δεν έχουμε νόσο και πρέπει να προσέχουμε» παρατήρησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμένος με δύο δόσεις, και εφόσον έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα από τη δεύτερη, έχει ελάχιστη (κάτω από 10%, πιθανότητα) να φέρει τον ιό με ή χωρίς συμπτώματα, και αν τον φέρει έχει πολύ μικρό ιό μέσα του και η πιθανότητα μετάδοσης στους άλλους είναι ελάχιστη.

Ξεκαθάρισε όμως ότι «πρέπει να φοράει μάσκα o εμβολιασμένος, γιατί αύριο 70 με 80% των πολιτών θα κυκλοφορεί στο δρόμο και θα λέει «είμαι εμβολιασμένος» και δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε αυτό.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.