Ανατροπή στη Βρετανία με το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι αποφασίστηκε.
Αποκλειστικό: Απορρίπτει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ο ΕΟΔΥ

Είναι το εμβόλιο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο τον τελευταίο καιρό. Οι παρενέργειες που δημιούργησε σε κάποιους ασθενείς ο εμβολιασμός από το σκεύασμα της AstraZeneca δημιούργησε τεράστια κουβέντα και αμφιβολία σε όλον τον κόσμο.

Δεν είναι λίγες οι χώρες που το έχουν επιλέξει για εμβολιασμό μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων. Στην Ελλάδα οι ενήλικοι άνω των 30 ετών εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο, γεγονός που δημιούργησε πολιτική αντιπαράθεση.

Εναλλακτικό εμβόλιο αντί αυτού της AstraZeneca θα προσφέρεται στους κάτω των 40 ετών στη Βρετανία, μετά από ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολών.

Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) έχει συστήσει ότι θα πρέπει να προσφέρεται σε αυτές τις ηλικίες ένα εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna ως ένα μέτρο «μέγιστης προφύλαξης», τόνισε η εφημερίδα Telegraph. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η θέση της JCVI και της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων (MHRA) «συνεχίζει να είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου Oxford/AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων».

«Η JCVI εξετάζει τις συστάσεις της με βάση τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές», ανέφερε η εκπρόσωπος σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Βρετανία οδεύει προς το να προσφέρει ένα εμβόλιο σε όλους τους ενήλικες μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Τον Απρίλιο, η JCVI συνέστησε να προσφέρεται ένα εναλλακτικό εμβόλιο αντί αυτού της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 30 ετών. Οι έγκυες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώθηκαν να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ