Τι λένε οι αριθμοί.
Σε φάση επανεκκίνησης μπαίνει σταδιακά και πάλι η ελληνική οικονομία. Μετά από έξι και πλέον μήνες lockdown η εστίαση άνοιξε και πάλι τη Δευτέρα 3 Μαΐου με τους πολίτες να συρρέουν για να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους.
Το άνοιγμα της εστίασης και η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων αποτελεί και crash test για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα. Η χώρα μας θα ξεκινήσει να δέχεται και πάλι ξένους επισκέπτες από τις 15 Μαΐου, οπότε και θα ξεκινήσει η ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Όσο κι αν τα κυβερνητικά στελέχη κρατούν τις επιφυλάξεις τους, υπάρχουν στοιχεία που αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας.
Το πρώτο έχει να κάνει με το ιικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις. Τα στοιχεία των λυμάτων δείχνουν ότι το φορτίο έχει μειωθεί αρκετά στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όχι όμως και στις μικρότερες, κάτι που προβληματίζει τους ειδικούς.
Το δεύτερο στοιχεία που γεννά αισιοδοξία στην κυβέρνηση είναι η πορεία των εμβολιασμών. Οι ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-44 ετών έχουν δείξει ιδιαίτερη θέρμη για το εμβόλιο σπάζοντας κάθε ρεκόρ τις πρώτες ώρες που άνοιξαν οι σχετικές πλατφόρμες.
Από σήμερα αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα που θα φτάσουν στο σύνολο τα 1.500 ώστε να καταστεί εφικτό να γίνουν εντός Μαΐου 2,5 εκ. εμβολιασμοί και τον Ιούνιο έως 4 εκατομμύρια. Παράλληλα σχεδιάζεται μία ακόμα αλλαγή προκειμένου να επισπευσθεί ακόμη περισσότερο η πορεία των εμβολιασμών.
Τα κέντρα από εδώ και στο εξής θα λειτουργούν πλέον σε 7μερη βάση και έως τις 12 τα μεσάνυχτα, αυξάνοντας τον αριθμό των πολιτών που θα εμβολιάζονται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτή την στιγμή όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών μπορούν θα δηλώσουν στην πλατφόρμα ημερομηνία εμβολιασμού, ενώ όπως έχει πει ο Βασίλης Κικίλιας, έως τις 30 Ιουνίου θα μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να εμβολιαστούν.
Στην κυβέρνηση ο μεγάλος στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού προκειμένου να αρχίσει να χτίζεται το περίφημο τείχος ανοσίας.