Το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, θεσπίζει τροπολογία του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα, στο άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε, στη Βουλή και ψηφίστηκε αργά το βράδυ επισημαίνεται «Ευθύνη των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών δεν ευθύνονται δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπή».
«Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση», αναφέρει χαρακτηριστικά το εν λόγω άρθρο.
Με λίγα λόγια τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που κάνει τις εισηγήσεις για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού δε θα μπορούν να διωχθούν ποινικά. Αν και η τροπολογία αυτή τους προστατεύει από τυχόν… ψεκασμένες θεωρίες το χρονικό σημείο της κίνησης αυτής προκαλεί πολλές απορίες.
Πριν από λίγες μέρες άλλωστε βγήκαν στο φως τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων από κυριακάτικη εφημερίδα. Η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας έρχεται την στιγμή που φουντώνει η κουβέντα για το κατά πόσο η επιτροπή είναι ανεξάρτητη και δε λαμβάνει αποφάσεις ύστερα από πιέσεις.
Το ακαταδίωκτο έγινε και hashtag στο twitter και μάλιστα έγινε νούμερο ένα trend στην Ελλάδα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολιάζαν ότι είναι πολύ πιθανό η απόφαση να κρύβει πολλά περισσότερα ενώ αρκετοί σχολίασαν με στόμφο ότι ίσως ακολουθήσει κάτι ανάλογο και για άλλες υποθέσεις.