Η μεγάλη διαφωνία του Σωτήρη Τσιόδρα με τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Απέναντι από την κυβέρνηση ο Τσιόδρας

Τι πιστεύει ο καθηγητής.

Τεράστια αίσθηση προκάλεσε η διαφωνία του Σωτήρη Τσιόδρα με το άνοιγμα των σχολείων. Είναι γνωστό ότι ο καθηγητής διατηρεί αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο η ηχηρή του διαφωνία στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων γεννά ερωτήματα.

Ποτέ άλλοτε κατά το παρελθόν δεν είναι διαρρεύσει το όνομά του ανάμεσα στους διαφωνούντες μέσα στην επιτροπή. Είναι λογικό άλλωστε να υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις απόψεις των επιστημόνων.

Ποιο είναι το σημείο που διαφωνεί ο Σωτήρης Τσιόδρας με τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στην ακαδημία Αθηνών, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέλυσε το καλό και το κακό σενάριο για την πορεία της πανδημίας. Εκεί, κρύβεται και η απάντηση στο μεγάλο ερώτημα των ημερών. Ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής της επιτροπής διαφωνεί στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Θεωρεί ότι η αύξηση της κινητικότητας μέσα στην κοινότητα θα φέρει νέα αύξηση στα κρούσματα και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Υπό τα δεδομένα αυτά έθεσε ως εναλλακτική πρόταση την καθυστέρηση της επιστροφής των μαθητών στα θρανία κατά μία εβδομάδα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε για 1.000 διασωληνωμένους ασθενείς έως τον Μάιο. Ανέλυσε ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη προϋποθέτει ότι ο δείκτης Rt θα αυξηθεί στο 1,1, από το 0,96 που υπολογίζεται σήμερα. Τον ίδιο προβληματισμό μοιράστηκε και με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής την Τετάρτη κατά την εισήγησή του.

Ο καθηγητής σημείωσε, για το καλό σενάριο, ότι αν διατηρηθεί ο δείκτης Rt στη μονάδα, τότε θα υπάρξει σταθεροποίηση περίπου στους 700 διασωληνωμένους. Εάν μειωθεί μάλιστα στο 0,9, τότε ο ίδιος δείκτης μπορεί να πέσει στους 200 ασθενείς.

Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι είναι καθαρά απόφαση του καθηγητή να απέχει από τις ενημερώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Τονίζουν μάλιστα ότι η αποχή του αυτή δεν έχει να κάνει με πιθανή ρήξη με κάποια από τα πρόσωπα που συγκροτούν την ομάδα του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.