Μειώθηκε το ιικό φορτίο της Αττικής

Μειώθηκε το ιικό φορτίο της Αττικής

Ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να είναι σε υψηλό επίπεδο.

Αργά αλλά σταθερά μειώνεται το ιικό φορτίο της Αττικής. Η μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα χώρας πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που την χτύπησε χωρίς έλεος.

Τα νοσοκομεία της Αττικής είναι εδώ και εβδομάδες σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Ο Βασίλης Κικίλιας μάλιστα διέταξε την επίταξη γιατρών του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για υγειονομικό προσωπικό.

Για ύφεση των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα έκαναν λόγο στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης. Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε, σχετικά με τα λύματα στην Αττική, πως «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα».

Υπογράμμισε ωστόσο είναι ότι πρόωρη η όποια συζήτηση το Πάσχα.

Όπως εξήγησε πρέπει να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι επιτέλους τάση. «Πρέπει να δούμε μια τάση ύφεσης για να μπορέσουμε να αισιοδοξούμε».

Σύμφωνα με όσα είπε, στο τέλος αυτή της εβδομάδας θα γνωρίζουμε πώς πήγε η εβδομάδα και αν υπάρχει τάση μείωσης. Παραμένει, παρόλα αυτά, υψηλό το φορτίο στην Αττική. Ο καθηγητής υποστήριξε πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σκουτέλη η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά μέχρι το τέλος του μηνός. «Το ΕΣΥ είναι σκληροτράχηλο και θα αντέξει. Αντέχει χάρη στην προσπάθεια των υπηρετούντων» επεσήμανε για τις αντοχές του Εθνικού συστήματος υγείας.

Επεσήμανε, όμως, ότι οι διασωληνωμένοι δεν θα πέσουν κάτω από τους 600 εύκολα. Παράλληλα εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών άρα και αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.