Πότε αποκτούν ανοσία στον κορωνοϊό οι εμβολιασμένοι

Πότε αποκτούν ανοσία στον κορωνοϊό οι εμβολιασμένοι
Τι δείχνουν τα στοιχεία στην Ελλάδα.

Στην τροχιά του εμβολιασμού έχει μπει ολόκληρος ο πλανήτης από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Άπαντες, ελπίζουν ότι με τον μαζικό εμβολιασμού θα μπει τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού που έχει ξεσπάσει από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου.

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου, με μία νοσηλεύτρια να είναι ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για να επιτευχθεί η περίφημη ανοσία της αγέλης πρέπει να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% του γενικού πληθυσμού.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πότε αποκτούν ανοσία όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο.

Η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ διεξάγει μελέτη της κινητικής των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε εθελοντές που θα λάβουν τα εμβόλια αυτά. Η μελέτη θα εξελιχθεί σε βάθος 18 μηνών, προκειμένου να καθοριστεί τόσο ο βαθμός όσο και η διάρκεια της παρεχόμενης ανοσίας.

Η μελέτη ξεκίνησε με τους υγειονομικούς (25-67 ετών) και τα μέλη της κοινότητας άνω των 80 ετών που εμβολιάζονται στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα». Οι κύριοι ερευνητές της μελέτης Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης του ΕΚΠΑ) και Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ανά ηλικιακή ομάδα.

Στη μελέτη, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσιεύει το ethnos.gr, μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί 367 υγιείς δότες (με ηλικιακή διαστρωμάτωση) ως εξής: 255 υγειονομικοί ηλικίας 25-67 ετών και 112 άτομα άνω των 80 ετών, που δεν έχουν ενεργό κακοήθη νόσο. Από αυτούς βρέθηκαν 9% θετικοί σε εξουδετερωτικά αντισώματα (δηλαδή είχαν προηγούμενα εκτεθεί στον ιό) ήδη κατά την ημέρα του πρώτου εμβολιασμού.

Από τους υγειονομικούς οι οποίοι ήταν αρνητικοί σε αντισώματα με την ένταξη τους στη μελέτη, πάνω από 90% ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα την ημέρα 22, δηλαδή πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου όλοι οι εθελοντές υγειονομικοί βρέθηκαν να είναι θετικοί με πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων που υπερβαίνουν κατά πολύ (πλην ενός) το όριο του ποσοστού 50% που σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μελέτες του εμβολίου BNT162b2, δεικνύει υψηλή προστασία έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασθέντων αυτής της ηλικιακής ομάδας είχαν τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 90%. Παρόμοια ευρήματα δείχνουν και οι συνδυαστικές μελέτες για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι της RBD περιοχής της πρωτεϊνης ακίδας του ιού. Οι τίτλοι των αντισωμάτων αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν (αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα) ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση.

Όσον αφορά τους εμβολιασθέντες στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της υπό εξέλιξη μελέτης, δείχνουν ότι το ποσοστό των εμβολιασθέντων που παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2 πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα 22) ανέρχεται σε περίπου 50%. Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου το σύνολο των γυναικών και πάνω από το 80% των ανδρών έχει αναπτύξει υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης. Ωστόσο, όπως έχουν τονίσει πολλάκις οι γιατροί τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά για αρκετό καιρό ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version