Πώς εξηγείται η χαλάρωση των μέτρων.
Σε τροχιά χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μπαίνει η Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς lockdown για δεύτερη φορά από τον Νοέμβριο με τα κρούσματα όμως να μην πέφτουν. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν πάνω από 3.000 κρούσματα ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 600.
Η κατάσταση στην Αττική παραμένει εξαιρετικά δύσκολη με πάνω από 1.700 νέα περιστατικά. Τα περισσότερα νοσοκομεία στη μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της Ελλάδας είναι σε κατάσταση «πολέμου» με τις κλίνες ΜΕΘ να είναι ελάχιστες.
Δεν είναι μάλιστα λίγα τα νοσοκομεία που ξεκινούν εφημερία χωρίς διαθέσιμο κρεβάτι.
Κάπως έτσι γεννώνται ερωτήματα για τον λόγο που αποφασίστηκε η άρση του lockdown, την στιγμή που η κατάσταση παραμένει ζόρικη. Η εξήγηση είναι απλή και αφορά κυρίως την ψυχολογική πίεση των πολιτών μετά το πολύμηνο lockdown που είναι σε ισχύ από τον Νοέμβριο.
Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μέτρα δεν τηρούνται με τους πολίτες να βρίσκουν κάθε ευκαιρία προκειμένου να βγουν από το σπίτι. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού σε κεντρικά σημεία.
Με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 τα Σαββατοκύριακα, ο κόσμος συνωστίζεται σε σπίτια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος της μετάδοσης. Με το όριο των 2 χιλιομέτρων για μετακίνηση αυτομάτως μαζεύει τους πολίτες κάθε γειτονιάς σε συγκεκριμένους χώρους όπου γεμίζουν από κόσμο.
Αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι η οικονομία είναι σε οριακό σημείο, το παζλ χαλάρωσης των μέτρων συμπληρώνεται. Αξίζει να πούμε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέσω του CNN τη χαλάρωση των μέτρων, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πλέον ειλημμένη απόφαση.