Η μία μετά την άλλη: Αυτές οι χώρες σταμάτησαν το εμβόλιο της AstraZeneca

Γιατί δε συμπεριλήφθηκε στους πρώτους εμβολιασμούς η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα;

Tι θα κάνει η Ελλάδα.

Μετά τις συνεχόμενες αναφορές για παρενέργειες του εμβολίου που συνδέονται με θρομβώσεις του εγκεφάλου και ύστερα από περιπτώσεις θανάτων, ακόμα και υγειονομικών, για τις οποίες ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια και κατά πόσο αυτά συνδέονται με το εμβόλιο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρόλα αυτά σύστησε τη συνέχιση των εμβολιασμών ξεκινώντας παράλληλα έρευνα. Το εάν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου θα αποφασιστεί σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής.

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Παρόλες τις καθησυχαστικές δηλώσεις από τον ΠΟΥ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε προσωρινή διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της εταιρείας για προληπτικούς λόγους. Η Δανία ήταν αυτή που άνοιξε πρώτη τον χορό των αναστολών από τις 11 Μαρτίου και ακολούθησε η Νορβηγία την ίδια ημέρα.

Στη Νορβηγία μάλιστα υπήρξε θάνατος μετά από εγκεφαλική αιμορραγία 50χρονου υγειονομικού που είχε εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, χωρίς να συνδέεται προς το παρόν ο εμβολιασμός με την αιτία θανάτου του. Ισλανδία και Βουλγαρία ανέστειλαν στις 12 Μαρτίου επίσης τους εμβολιασμούς.

Ακολούθησαν οι Ολλανδία και Ιρλανδία οι οποίες πήραν την ίδια απόφαση την Κυριακή 14 Μαρτίου για προληπτικούς λόγους ενώ χθες Δευτέρα 15 Μαρτίου είχαμε μαζικές αποφάσεις για αναστολή των εμβολιασμών υπό τον φόβο των θρομβώσεων από Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Σλοβενία, Λετονία και Πορτογαλία.

Και εκτός Ευρώπης όμως τα υπουργεία υγείας των χωρών αναστέλλουν το ένα μετά το άλλο τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstrZeneca. Η Βενεζουέλα και η Ινδονησία ακύρωσαν προς το παρόν τους εμβολιασμούς, συνεχίζοντας τους μόνο με το ρωσικό εμβόλιο, ενώ η Ταϋλάνδη και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθυστερούν τους εμβολιασμούς περιμένοντας τις αποφάσεις του ΠΟΥ.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.