«Τραμπ» λέει και… κλαίει ο Ερντογάν!

Το χουνέρι του Τραμπ στον Ερντογάν που τελειώνει την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα

Ας πρόσεχε.

Ήταν κοινό μυστικό. Κάτι που παρά το γεγονός πως όσοι ασχολούνταν- επισήμως τουλάχιστον- με τα διεθνή θέματα προσπαθούσαν να αποκρύψουν ή, έστω, να «δικαιολογήσουν», έβγαζε μάτι. Μια παγκοίνως γνωστή συνθήκη που κανείς δεν έδειχνε να διατίθεται σοβαρά ν’ αλλάξει.

Σε τι αναφερόμαστε;

Στο γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ παρά τα όσα εξοργιστικά έκανε ο Ερντογάν (ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο) την τελευταία διετία καταπατώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας, συνέχιζε να… κοιτάζει αλλού, κάνοντας τα στραβά μάτια στα καπρίτσια του Σουλτάνου.

Το ότι η Τουρκία έχαιρε ιδιαίτερης μεταχείρισης από την Αμερική του… ασταθούς, τουλάχιστον, Τραμπ ήταν κάτι που ουδείς μπορεί μα το αρνηθεί. Υπό άλλη ηγεσία, τόνιζαν οι πάντες, ο Σουλτάνος δε θα έκανε ό,τι έκανε χωρίς κυρώσεις- ιδίως από την στιγμή που το περασμένο καλοκαίρι με την προκλητικότητά του έφτασε μία ανάσα από το θερμό επεισόδιο (ή και τον γενικευμένο πόλεμο…) με την Ελλάδα.

Ευτυχώς για όλους μας, ωστόσο, ο Ντοναλντ Τραμπ αποτελεί παρελθόν από τον Λευκό Οίκο. Ο ηγέτης των Ρεπουμπικανών απέτυχε να επανεκλεγεί και τη θέση του πήρε ο Τζο Μπάιντεν- ένας πολιτικός σαφώς πιο χαμηλών τόνων και πιο λελογισμένων αποφάσεων.

Και ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος που κατάλαβε τη διαφορά: παρά το γεγονός πως ο Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στο αξίωμα περισσότερους από 2 μήνες και παρά το ότι έχει μιλήσει σχεδόν με όλους τους ομολόγους του παγκοσμίως, κρατά στον πάγο τον Τούρκο ηγέτη, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να του δείξει τη δυσαρέσκειά του για τις πολιτικές του.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αναφέρει το Business Insider επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές ενδεχομένως να μην υπάρξει για τους επόμενους μήνες, κάτι που έχει κάνει τον Ερντογάν να τρέχει και να μην φτάνει.

Τα «ανοίγματα» προς την πλευρά του Μπάιντεν είναι συνεχή, ενώ δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο πως από τις αρχές του 2021 δεν προκαλεί και ακολουθεί το δρόμο της λογικής.

Οι ΗΠΑ κατέστησαν, επιτέλους, σαφές στην Τουρκία πως οι… εξυπνάδες από δω και πέρα δεν πρόκειται να περάσουν απαρατήρητες.

Κι αυτό είναι κάτι που το ‘χει καταλάβει πρώτος απ΄ όλους ο Ερντογάν, που νοσταλγεί ήδη τον Ντόναλντ Τραμπ…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.