Βόμβα από Μπόρις Τζόνσον: Τα μάρμαρα δε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα – Ανήκουν στο βρετανικό Μουσείο

Βόμβα από Μπόρις Τζόνσον: Τα μάρμαρα δε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα - Ανήκουν στο βρετανικό Μουσείο

Το μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο.

Η προσπάθεια επιστροφής των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν ξεκίνησε από την ηθοποιό με μετέπειτα υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη και από εκείνη την περίοδο έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις, καμπάνιες για επιστροφή τους αλλά και αιτήματα τρίτων χωρών για να γυρίσουν τα γλυπτά στον φυσικό του χώρο.

Ωστόσο με νέες δηλώσεις του ο Μπόρις Τζόνσον βάζει ταφόπλακα σε όσες ελπίδες υπήρχαν από την ελληνική πλευρά για διεκδίκηση επιστροφής των γλυπτών στο μουσείο της Ακρόπολης.

Μιλώντας στα Νέα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κάνει ξεκάθαρη τη θέση του για τη νομιμότητα της αγοράς των γλυπτών σύμφωνα με τους νόμους της εποχής που αγοράστηκα και θεωρεί νόμιμους ιδιοκτήτες τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου.

«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα αυτό», δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον.

«Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. […]Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους».

Απάντηση επίσημη από την ελληνική πλευρά δεν υπήρξε ακόμα και αναμένεται καθώς στη συνέντευξή του ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.