Αυτό που φοβόμασταν όλοι: Ο κορωνοϊός μας «κλέβει» και το καλοκαίρι…

Οριακή η κατάσταση στην Αττική – Πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα

Το δυσοίωνο σενάριο που προκαλεί ανησυχία.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό το τελευταίο (μεγάλο) διάστημα είναι ξεκάθαρη: παρά το γεγονός πως βαδίζουμε στον 5ο μήνα του lockdown, τα πράγματα δεν είναι θεαματικά καλύτερα- το αντίθετο θα λέγαμε.

Οι νέες μολύνσεις, οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας και, δυστυχώς, οι θάνατοι παραμένουν σε υψηλότατο επίπεδο, με αποτέλεσμα το τέλος της καραντίνας να μη φαίνεται ακόμα.

Ωστόσο, άπαντες περιμένουμε τον ερχομό του καλοκαιριού, εκεί που με την «αρωγή» των εμβολιασμών και με δεδομένο πως είναι τα πάντα σε ανοιχτό χώρο και τα κτίρια αερίζονται πολύ καλύτερα μειώνοντας τη μεταδοτικότητα του ιού, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην, υποτυπώδη έστω, κανονικότητα.

Μόνο που υπάρχει μια τεράστια μερίδα επιστημόνων που, πια, θεωρεί πως το καλοκαίρι θα έχουμε αναζωπύρωση του ιού, καθώς τα ταξίδια θα εκτοξεύσουν το RT στα… ύψη.

Όπως αναφέρει ο Μάρτιν Χάιμπερντ, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο London School of Hygiene & Tropical Medicine, «Ο ιός βρίσκεται ακόμη σε κυκλοφορία. Τα κρίσιμα ερωτήματα, ωστόσο, δεν είναι εάν θα χτυπήσει άλλο κύμα, αλλά πότε και πόσο σοβαρό θα είναι».

Οι αυξημένες μετακινήσεις του καλοκαιριού ανησυχούν τους επιστήμονες, όπως την καθηγήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ντέιβι Σριντχάρ, η οποία πιστεύει ότι τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα ανά τον κόσμο είναι ικανά να αποτρέψουν την αναβίωση νέου κύματος πανδημίας, ωστόσο τα ταξίδια αυξάνουν την πιθανότητα επιβάρυνσης του επιδημιολογικού φορτίου.

Επομένως… καμπανάκι: θα είμαστε το καλοκαίρι πιο «ελεύθεροι» απ’ ό,τι τώρα; Θα ζήσουμε έστω τα περσινά, όταν και τα μέτρα ήταν πολύ πιο χαλαρά και κάτι γινόταν στον τομέα του τουρισμού;

Θέλουμε πολύ να πούμε ναι, το θέλουμε πραγματικά.

Πλέον, όμως, με τα όσα ακούγονται, δεν είμαστε και τόσο σίγουροι…

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.