Εδώ και έναν χρόνο ο κορωνοϊός έχει βάλει σε… παύση ολόκληρο τον πλανήτη. Ο φονικός ιός που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο έχει φέρει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών.
Με τα εμβόλια που έχουν ανακαλυφθεί οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα χτιστεί ένα σημαντικό επίπεδο ανοσίας. Το ερώτημα όμως που κυριαρχεί είναι ένα και αφορά το πότε τοποθετείται χρονικά το τέλος του κορωνοϊού που θα σημάνει και την επιστροφή στην όποια κανονικότητα.
Οι επιστήμονες πάντως δεν είναι και πολύ αισιόδοξοι.
Στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» δημοσιεύθηκε πρόσφατα μία έρευνα στην οποία αναφέρεται ότι ο κορωνοϊός θα παραμείνει ανάμεσα μας και τι συνεπάγεται αυτό. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σχεδόν απίθανο να μιλάμε για εξάλειψη της πανδημίας.
Το Nature έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα σε 100 ειδικούς που μελετούν τον φονικό ιό. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο κορωνοϊός θα καταλήξει να γίνει «ενδημικός» – γεγονός που μεταφράζεται ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί τα επόμενα χρόνια σε διαφορετικές περιοχές της υφηλίου.
Ωστόσο η αδυναμία εξάλειψης του κορωνοϊού δε σημαίνει ότι ο αριθμός των θανάτων, των νοσούντων, ή τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνεχιστούν να υφίστανται στην κλίμακα που παρατηρείται σήμερα. Η μελλοντική πορεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό ανοσίας που αναπτύσσεται μέσω μόλυνσης, ή εμβολιασμού και επίσης πώς θα εξελιχθεί ο ιός.
Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ήταν δυνατόν να εξαλειφθεί από ορισμένες περιοχές, ενώ θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε άλλες.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό κατά 90% θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον 55% του πληθυσμού για να επιτευχθεί η προσωρινά η ανοσία αγέλης, εφόσον κάποια από τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ. Ένα εμβόλιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχεδόν στο 67% των ανθρώπων για την επίτευξη της ανοσίας αγέλης εφόσον αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα.