Τι προβληματίζει την κυβέρνηση.
Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει η κινητικότητα των πολιτών παρά την αυστηροποίηση του lockdown στην Αττική. Η μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας μπήκε σε καθεστώς ακόμη πιο αυστηρών περιορισμών από το πρωί της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού οι περιορισμοί αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα ακόμη μία παράταση των υφιστάμενων μέτρων αν οι αριθμοί παραμείνουν σε ανησυχητικό επίπεδο.
Το ζήτημα της κινητικότητας των πολιτών απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση και προσπαθεί τον γρίφο περιορισμού των μετακινήσεων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξετάζεται ξανά το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 και τις καθημερινές. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα ισχύει τα Σαββατοκύριακα.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής που δείχνουν μείωση μόλις 7% την πρώτη μέρα της αυστηροποίησης των μέτρων από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Παράλληλα παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με το πρώτο lockdown της 23ης Μαρτίου του 2020.
Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας δείχνουν σαν αιτία του μποτιλιαρίσματος την παραοικονομία και τη «μαύρη» εργασία. Η πρώτη αλλαγή που γίνεται για να περιοριστεί η άσκοπη κινητικότητα είναι η αλλαγή του έντυπου μετακίνησης εργαζομένων από τη Δευτέρα που θα εκδίδεται μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Στόχος είναι όσοι είναι σε αναστολή ή εργάζονται με τηλεργασία να μην μπορούν να κυκλοφορούν επικαλούμενοι έντυπα εργασίας και να περιοριστούν μόνο στους λόγους που προβλέπονται με το SMS στο 13033. Ωστόσο αν δεν αποδώσει και αυτό το μέτρο είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγηθεί η Αττική σε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και τις καθημερινές.